Skoda

TEMSA, Avrupa’nın İlk Elektrikli Şehirler Arası Otobüsünü Tanıttı

TEMSA, Avrupa ve Türkiye’nin ilk elektrikli şehirler arası otobüsünü Almanya’da düzenlenen IAA Transportation fuarında tanıttı.

Bilal Akgunduz

20 Eylül 2022 12:07
Son Güncelleme: 20 Eylül 2022 12:09
2
temsa-ld-sb-e.iaa-transportation-hannover

Dört yıl aradan sonra Almanya’nın Hannover şehrinde düzenlenen IAA Transportation fuarında Türkiye’den birçok firma yeni araçlarını tanıtıyor. Bunlardan en dikkat çekeni TEMSA LD SB E oldu. Firma, Avrupa’nın ilk elektrikli şehirler arası otobüsünü resmen gün yüzüne çıkardı.

İlginizi Çekebilir: Yerli Elektrikli Otobüs Modelleri

TEMSA, Hannover’deki lansmanla birlikte beşinci elektrikli otobüsünü portföyüne eklemiş oldu. Daha önce ASELSAN ile birlikte Türkiye pazarı için bir model geliştirmişti. Bunun dışında 12 metrelik Avenue Electron, 9 metrelik MD9 electriCITY ve Amerika pazarı için ‘charter bus’ olarak tasarlanan TS 45E’yi piyasaya sürmüştü.

Şehirler arası yolculuklarda kullanılacak TEMSA LD SB E, Sabancı Holding ve Skoda Transportation ortaklığıyla faaliyet gösteren şirkete yeni bir pazarın kapılarını açmış olacak. 210, 280 ve 350 kWh olmak üzere üç farklı batarya seçeneğine sahip araç, 350 kilometreye kadar tek şarjla seyahat imkanı sağlayacak. 63 kişilik otobüste 250 kW (340 HP) gücünde tamamen elektrikli güç grubu kullanılacak.

Adana’daki tesislerinde kendi batarya modül ve paketlerini üreten TEMSA, 12 ve 13 metrelik versiyonları bulunacak LD SB E’yi Avrupa’nın hemen her ülkesinde satışa sunacak. İki saatte tamamen şarj olabilen otobüsün Türkiye’de de satılıp satılmayacağı ise bilinmiyor.

Elektrikli TEMSA Otobüsler Teknofest Samsun’da Hizmet Vermişti

Elektrikli otobüs satışlarının büyük bölümünü Avrupa ve Amerika’ya yapan TEMSA, ülkemizde de ilk faaliyetlerine başladı. Geçtiğimiz ay Samsun’da düzenlenen Teknofest Karadeniz’de etkinlik alanına ulaşım için TEMSA ve ASELSAN’ın geliştirdiği tamamen elektrikli araçlar kullanıldı.

Otobüslerin 10 dakika şarjla 90 kilometre yol katedebilmeleri için 450 kW kapasiteli yüksek hızlı şarj istasyonları kuruldu. Etkinlik sonrası otobüsler, Samsun’da toplu taşıma faaliyetlerinde kullanılmaya başladı. Sadece çevreci olmasıyla öne çıkmayan elektrikli otobüsler, bakım masraflarının dizel otobüslere kıyasla çok daha düşük olması sayesinde belediye ve işletmelerin operasyon maliyetlerini ciddi şekilde azaltıyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar