Tesla

Eski Elektrikli Araç Bataryaları Nasıl Geri Dönüştürülecek?

Geri dönüşümde çöp toplama dışındaki en büyük problemlerden ilki, bataryaların eski usül metal kırma makineleriyle geri dönüştürülmesi.

Bilal Akgunduz

14 Kasım 2023 06:55
Son Güncelleme: 14 Kasım 2023 00:58
2
the-battery-of-a-tesla-model-y-has-been-cut-open12

🟢2025’te sadece Çin’de elektrikli araç #batarya çöpünün yıllık 120 bin tona ulaşması bekleniyor. Avrupa Birliği, batarya çöplüklerini önlemek için batarya geri dönüşümü ve üretimde geri dönüştürülmüş malzeme kullanımını zorunlu tutmaya hazırlanıyor. Ama nasıl?

🚩Çin’de eski araç bataryalarını toplamak, depolamak, dönüşüme göndermek için ülke genelinde 10.165 servis noktası oluşturuldu.

🚗Avrupa Birliği Konseyi Temmuz 2023’te aldığı kararla otomobil üreticileri için 2028’e kadar çöp bataryalarının %51’ini toplama zorunluluğu getirdi. Geri dönüştürülmüş lityum, nikel kullanım zorunluluğu ise şimdilik %6 seviyesinde.

⚠️Geri dönüşümde çöp toplama dışındaki en büyük problemlerden ilki, bataryaların eski usül metal kırma makineleriyle geri dönüştürülmesi. Bu yöntem, bataryanın ihtiva ettiği lityum, nikel, mangan, kobalt gibi değerli malzemelerin saflığını düşürerek geri dönüşümü verimsiz hâle getiriyor.

✅İlk problemi çözmek üzere 2021’den beri çalışma yürüten Kocaeli merkezli Niocycle dikkat çekiyor. Yerli girişimin ‘metal kırma’ yerine bataryayı katmanlarına ayırarak geri dönüştürme yöntemi, ABD’de Enerji Bakanlığı’nın desteklediği Oak Ridge National Laboratory ve Çinli bazı geri dönüşüm girişimleri tarafından da test ediliyor.

⚠️Financial Times’ın gündeme taşıdığı ikinci geri dönüşüm problemi ise, batarya elektrotlarında kullanılan kimyasal bağlayıcıların çevreye ve geri dönüşüm sürecine zararı. Bu hususta su bazlı bağlayıcı geliştirerek geri dönüşümü kolaylaştırmayı hedefleyen Çinli GRST, ABD merkezli OnTo Technology ve BASF öne çıkıyor.

📊2028’de 20 milyar dolar ekonomik büyüklüğü aşacağı tahmin edilen batarya geri dönüşüm sektöründe; CATL (Brunp), GEM, Redwood Materials, Glencore, BASF, Li-Cycle, Huayou Cobalt ve Ganfeng Lithium en büyük oyuncular arasında. Dünyanın en büyük batarya üreticisi olan CATL, sene başında 3,3 milyar dolar yatırımla yılda 500 bin ton çöp batarya dönüştürecek bir tesis kuracağını açıklamıştı.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar