Togg

Yerli Batarya Geri Dönüşüm Girişimi Niocycle 1,1 Milyon Dolar Yatırım Aldı

Niocycle gibi yerli geri dönüşüm girişimleri, her yıl binlerce tonluk batarya çöpünü geri dönüştürerek milyarlarca doları tekrar ekonomiye kazandırabilecek.

Bilal Akgunduz

24 Mayıs 2023 20:14
Son Güncelleme: 25 Mayıs 2023 06:21
2
PNG-Version-12312301

Yerli batarya geri dönüşüm girişimi Niocycle 1,1 milyon dolar yatırım aldı! 2021 yılında Kocaeli, Bilişim Vadisi’nde kurulan Niocycle, tohum yatırım turunda 1,1 milyon #dolar fon topladığını açıkladı. Yatırım turuna aralarında SABIC Ventures, Diniz Holding ve APY Ventures‘ın da bulunduğu muhtelif yatırımcılar katıldı.

Dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de elektrikli araç satışlarındaki artış ve enerji depolama çözümlerine ilginin artmasıyla birlikte yakın gelecekte lityum iyon batarya geri dönüşümü ihtiyacı devasa boyutlara ulaşacak. Niocycle gibi yerli geri dönüşüm girişimleri, her yıl binlerce tonluk batarya çöpünü geri dönüştürerek milyarlarca doları tekrar ekonomiye kazandırabilecek.

Elektrikli araç ve enerji depolama sektörlerinin sürdürülebilirliği açısından büyük öneme sahip olan batarya geri dönüşümü, halihazırda geleneksel çöp geri dönüşümü teknikleriyle gerçekleştiriliyor. Bu şekilde geri dönüştürülen lityum iyon batarya hücrelerinin parçalanarak toz haline gelmesi neticesinde oluşan ‘black-mass’ içerisindeki değerli materyallerin geri kazanım oranı azalıyor ve elde edilen materyalin kalitesi düşüyor.

Niocycle’ın Türkiye’de geliştirdiği geri dönüşüm teknolojisi sayesinde ise lityum iyon bataryaların değerli materyallerini yüksek saflık oranıyla geri kazanmak mümkün oluyor. Geri dönüşüm oranını %96 olarak açıklayan girişim, yatırım turunda elde ettiği fon ile laboratuvar ölçeğindeki çalışmalarını endüstriyel ölçeğe çıkarmayı amaçlıyor.

Yerli girişimin yatırımcıları arasında petrol devi Saudi Aramco’nun sahibi olduğu SABIC, Bursa merkezli otomotiv parça üreticisi Diniz Holding ve Albaraka Türk Katılım Bankası bünyesinde faaliyet gösteren APY Ventures gibi önemli isimler yer alıyor.

Kaynak: https://niocycle.com/press-release/niocycle-technologies-poised-to-advance-game-changing-lithium-ion-battery-recycling-solution/

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar