Ford

ZeroAvia, Elektrikli Uçağın Test Uçuşlarına Başlıyor

ZeroAvia hidrojen-elektrikli 19 kişi kapasiteli uçağının test uçuşları için İngiltere’de Kraliyet Hava Dairesi’nden izin aldı.

Ahmet Demir

28 Aralık 2022 12:24
Son Güncelleme: 28 Aralık 2022 14:06
2
zeroavia1

Elektrikli araçların kullanım alanı her geçen gün genişliyor. Otomobil, motosiklet ve bisiklet haberlerine alıştığımız şu günlerde elektrikli araçların arasına artık uçaklar da ekleniyor. Elektrikli uçak konusunda yatırımını gündeme taşıyacağımız şirket ise ZeroAvia.

ZeroAvia çeşitli ülkelerden ortakların yatırım yaptığı çok uluslu bir şirket. 2018 yılında kurulan şirketin yoğunlaştığı nokta ise hidrojen-elektrikli ticari uçaklar geliştirmek. Bu amaç doğrultusunda Birleşik Krallık Sivil Havacılık Dairesi’nden (CAA) test uçuşu için izin alındı.

ZeroAvia Elektrikli Uçağın Özellikleri Neler?

Uçuş izni alınan uçak 19 kişiye kadar kapasiteye sahip. 600 kW güç üretebilen hidrojen motoruna sahip olacak uçağın 2025 yılında ticari uçuşlara başlaması planlanıyor. Uçağın menzilinin yaklaşık 550 km civarında olacağı hesaplanıyor. Şirketin planları bununla da sınırlı değil. 2030 yılında 200 koltuk kapasiteli ve yaklaşık 3600 km menzilli uçağını uçurmayı planlayan şirketin en büyük hedefi ise 2040 yılında 200 koltuktan fazlasına ev sahipliği yapacak, kıtalararası uçuş yapabilen hidrojen-elektrikli uçağını piyasaya sürmek.

ZeroAvia’nın ortakları arasında United Airlines, Alaska Air Group, Amazon ve British Airways gibi şirketlerin yer alması firmanın ticari olarak hızlı büyümesi için büyük fırsat olarak görülebilir. Keza henüz test uçuşlarına başlayacak olan firmanın bahsi geçen ortaklarından şimdiden 500’ün üzerinde siparişi var.

Hidrojen-elektrikli bir uçağın hedeflenen menzilleri yakalaması otomotiv sektörünün yanı sıra savunma sanayi gibi alanları da etkileyebilir. Yüksek motor bakım masrafları, jet yakıtının pahalı bir yakıt olması gibi etkenler düşünüldüğünde çok da uzak olmayan bir gelecekte hidrojen-elektrikli SİHA ve savaş uçakları görebiliriz.

Elektrikli araç dünyasından gelişmeleri kaçırmamak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

www.twitter.com/dolubatarya
www.linkedin.com/dolubatarya
www.instagram.com/dolubatarya
www.youtube.com/dolubatarya

 

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar