Togg

Yerli Otomobil Projesi Amperino’ya 66 Milyon Liralık Teşvik

Bursa’da yürütülen yeni yerli otomobil projesi Amperino’ya Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan 66 milyon liralık teşvik verildi.

Bilal Akgunduz

8 Eylül 2022 13:24
Son Güncelleme: 8 Eylül 2022 13:26
2
amperino-design-side-23

Türkiye’de yerli otomobil çalışmalarının merkezinde yer alan Togg dışında başka projeler de yürütülüyor. Kıbrıs merkezli Günsel bunların başında geliyor. Bir diğer proje ise Togg gibi Bursa’da yerli otomobil üretimi hayaliyle büyümeye devam ediyor. Amperino firmasına ait çalışma, bugün yapılan açıklamaya göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan büyük bir teşvik aldı.

Basında yer bulan haberlere göre TÜBİTAK projesi üzerinden ilk etapta 66 milyon liralık teşvik almaya hak kazanan İnegöl merkezli girişim, bu tutarın 300 milyon liraya kadar çıkabileceğini söylüyor. Tamamen elektrikli üç kişilik kompakt otomobil geliştiren ekip, 2019’da şirketleşmiş ve 2021 yılında Bilişim Vadisi’nde yazılım çalışmalarıyla yerini almıştı. Bugün itibarıyla yerli mikro otomobilin nihai tasarımını yapıp kalıp çalışmalarına geçen Amperino, lityum iyon pil hücresi tedariği konusunda yerli üretim yapan ASPİLSAN ile iş birliği içerisinde olduklarını da belirtiyor.

Türkiye’nin İlk Yerli Hub Motoruyla 2025’te Seri Üretime Girmesi Bekleniyor

Henüz Amperino’nun piyasaya süreceği aracın tasarımına dair bir paylaşım yapılmadı. Konsept dizaynlar üzerinden anlaşılacağı üzere XEV YOYO, Citroen Ami gibi L7 sınıfında yer alacak küçük bir otomobil ile pazara girecek firma, Türkiye’nin ilk yerli hub motorlarından biriyle donatılacak. Hub motor, aracın tekerleğine entegre edilebilecek şekilde üretiliyor, motordan tekere güç kaybını minimuma indiriyor, düşük ağırlığı sayesinde aracın menziline de katkı sağlıyor.

Furkan Tokaç, Osman Mücteba Bişkinler ve Cüneyt Tamaç olmak üzere üç kurucusu bulunan Amperino’yu Saloni Mobilya, Erhun Metal, Yol Mobilya, Lenova Mobilya, Orimak Makina ve İyon Mekatronik finanse ediyor. Henüz erken girişim aşamasında iken büyük bir devlet teşviği almaya hak kazanan projenin 2024’te üretime hazır elektrikli aracını Cenevre Otomobil Fuarı’nda sergilemesi ve 2025’te seri üretime başlayarak satış aşamasına ulaşması bekleniyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar