Togg

Yerli Elektrikli Traktör Teknik Özellikleri, Çıkış Tarihi ve Fiyatı

Yerli elektrikli traktör, dizel traktörlere kıyasla 10’da 1 oranında yakıt masrafıyla hizmet verebiliyor. Her yıl on binlerce lira tasarruf sağlayacak traktör sessiz ve emisyonsuz çalışıyor.

Bilal Akgunduz

3 Şubat 2022 18:00
Son Güncelleme: 4 Şubat 2022 11:15
2
yerli-elektrikli-traktor-21

Türkiye’nin ilk yerli elektrikli traktörü tip onayı alınarak resmen satışa hazır hale geldi. Önder Yol tarafından Ziraat GSYO ortaklığıyla 2019 yılında kurulan ZY Elektrikli Traktör firması tarafından geliştirilen araç, aynı zamanda dünyada seri üretime giren ilk elektrikli traktör ünvanına sahip. Türkiye’de elektrifikasyonun öncü ismi haline gelen Önder Yol, DMA marka elektrikli araçlarından sonra bu defa sessiz ve çevreci traktörüyle karşımızda.

Yine Önder Yol’un kurduğu TREV Enerji Otomotiv firması bünyesinde geliştirilen batarya ve batarya yönetim sistemlerinin kullanıldığı yerli elektrikli traktör, yazılım ve birçok donanımıyla tamamen yerli. Bazı parçaları Hattat Traktör tarafından tedarik edilen araç, bahçe (küçük), orta ve büyük boy olmak üzere üç farklı tipte üretilecek.

ZY’nin seri üretimini yapıp ilk satışa sunacağı traktör büyük boy olacak. Bu yazının devamında yerli traktör hakkında detaylara ulaşabilirsiniz.

ZY Elektrikli Traktör Özellikleri

  • 290 HP
  • 95 kWh batarya
  • 5-7 saat kullanım süresi (Pulluk ile)
  • 22 kW AC şarj desteği
  • Çift elektrik motoru
  • 20 HP hidrolik pompa
  • 8 HP avadanlık
  • DC şarj ile 60 dakikada %80 şarj

Yerli elektrikli traktör, dizel traktörlere kıyasla 10’da 1 oranında yakıt masrafıyla hizmet verebiliyor. Her yıl on binlerce lira tasarruf sağlayacak traktörün sessiz ve emisyonsuz çalışması hayvanların süt verimini artıracak ve tarım mahsülünün eski nesil traktörlerdeki gibi yoğun egzoz dumanından etkilenmesini önleyecek. Araç ayrıca yıllık traktör bakım masraflarını da çok büyük ölçüde düşürecek.

Önder Yol imzalı batarya yönetim sistemi, traktörlerin yıllık ortalama 750 saat kullanımla 20 yıl sorunsuz hizmet verip bu süre sonunda %80 batarya kapasitesi korumasını sağlayacak. 

Yüksek güç gerektiren pulluk kullanımında bile tam şarj ile 5-7 saatlik kullanım ömrü sunan araç, tohumlama ve ilaçlamada kullanıldığında 10-12 saate kadar hizmet sağlayabiliyor. Batarya şarj seviyesi %15’in altına düştüğünde sesli uyarı alan çiftçi, en yakın elektrik prizi ya da hızlı şarj noktasına giderek en hızlı senaryoda 1 saatte %80 şarj elde edebiliyor. Traktörün ayrıca V2G (Vehicle-to-Grid) desteği sayesinde çiftçilerin ev elektriğini de sağlayabileceği belirtiliyor.

Yerli Elektrikli Traktör Ne Zaman Satışa Çıkacak?

Önder Yol, yerli elektrikli traktörün Haziran 2021’de seri üretime gireceğini açıklamış, bu tarih Ocak 2022’ye kadar birkaç kez ertelenmişti. Ancak kısa süre önce tip onayı alınan traktörün seri üretime hazır olduğu resmen tescillenmiş oldu. 2022 ilk çeyreğinde ilk elektrikli traktörlerin teslim edilmeye başlayacağını söylemek mümkün.

2021’den beri muhtelif çiftliklerde test çalışmaları devam eden elektrikli traktöre tarım sektöründen ciddi talep bulunuyor.

ZY Elektrikli Traktörün Satış Fiyatı Ne Kadar?

Tarım Bakanlığı’na bağlı TİGEM’in ilk müşterisi olduğu elektrikli traktörün orta boy versiyonu 2021 yılında açıklanan fiyatlara göre yaklaşık 390 bin liralık bir satış fiyatına sahip olacaktı. Ancak pandemi nedeniyle seri üretime geçişte sıkıntı yaşayan ZY’nin 2022’de büyük boy modele yönelmesi sonrası yeni bir fiyat paylaşılmadı. Döviz kurundaki yükseliş nedeniyle 290 beygirlik büyük boy traktörün 1 milyon liraya yakın bir fiyattan çiftçiye sunulma ihtimali yüksek.

Devletin yüzde 50 hibe desteği ile elektrikli traktörün fiyatı oldukça aşağı inecek ve tamamen elektrikli olduğu için yakıt tasarrufu sayesinde birkaç yılda dizel traktörlerle arasındaki fiyat farkını amorti etmiş olacak. Nihaî satış fiyatı bilgisi için bizi takip etmeye devam edin.

Yerli Elektrikli Traktör Fabrikası Nerede?

Yerli Elektrikli Traktör Fabrikası

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde yer alan yerli elektrikli traktör fabrikası, yıllık 1.050 büyük boy traktör üretme kapasitesine sahip. Şirket CEO’su Önder Yol, ilerleyen yıllarda kapasitenin yılda 10 bine kadar çıkarılacağını öngörüyor. Halihazırda yalnızca büyük boy elektrikli traktörün üretildiği fabrika, ilerleyen yıllarda Önder Yol’un 18 yıllık elektrikli araç serüveni içerisinde çeşitli engellerden dolayı gerçekleştiremediği projelerine ev sahipliği yapabilir.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar