Volvo

Volvo’dan ‘Mega Döküm’ teknolojisi için 1,1 milyar avroluk yatırım

Volvo, mega döküm teknolojisiyle elektrikli otomobil üretimine 1,1 milyar avro yatırım yapacağını açıkladı.

Gökhan Göl

14 Şubat 2022 22:10
Son Güncelleme: 14 Şubat 2022 22:11
2
volvo-mega-casting-21

2030 yılında sadece elektrikli araçlar üreten bir firma olmayı hedefleyen Volvo, araçlarını yeni bir teknoloji olan ‘mega döküm’ ile üretmeyi hedefliyor. İsveçli otomobil üreticisi, 1,1 milyar avroluk bir yatırımla Torslanda fabrikasını mega döküm teknolojisi için hazır hale getirmeyi planlıyor.

Bu yeni teknolojiyle şirket, arabanın daha önce onlarca bağımsız parçadan oluşan büyük bir bölümünü tek parça alüminyum panel şeklinde üreterek arabanın montaj aşamasını kolaylaştırmayı hedefliyor. Elon Musk’ın ‘Giga Press’ olarak adlandırdığı bu tek parça döküm teknolojisi, ilk olarak Tesla tarafından elektrikli SUV Model Y’nin üretiminde kullanılmıştı.

Volvo, Torslanda fabrikasına yapacağı 1,1 milyar avroluk yatırımla bir dizi yeni ve sürdürülebilir teknolojiye ve üretim sürecine sahip olmayı hedefliyor. Alüminyum gövde parçalarının mega döküm ile üretiminin yanı sıra yeni bir batarya montaj tesisi, tamamen yenilenmiş boyahane ve final montaj atölyeleri de inşa edilecek.

Çinli Geely’nin sahibi olduğu firma, mega döküm tekniğiyle sürdürülebilir bir üretim öngörüyor. Mega döküm projesinin baş mühendisi Dr. Mikael Ferner, alüminyum araç tabanı üretmenin çelik taban üretmeye göre karbondioksit emisyonu anlamında ciddi şekilde avantaj sağladığını da ekliyor.

Elon Musk, Tesla Model Y ile öncü oldu

Volvo XC90 Electric Concept

Geçen yıl, Elon Musk yüksek basınçlı dev döküm teçhizatları hakkında konuştuktan sonra diğer otomobil üreticileri arasında tek parça döküm teknolojisinin popülerliği artmaya başladı. Yakın zamanda altı Çinli üretici, otomobil üretim süreçlerinde bu teknolojiyi kullanacaklarını doğruladı. Bu firmalardan biri de Volvo’nun sahibi olan Geely oldu.

Firmaların bu teknolojiyi tercih etmelerinin arkasında birçok sebep bulunuyor. Araç iskeletinin büyük bir kısmını tek parça halinde üretmek, aracın ağırlığını düşürerek enerji verimliliğini yükseltiyor ve bu sayede aracın menzili de artmış oluyor. Aynı zamanda, bu teknolojiyle araç içi alan da daha verimli kullanılarak araçların daha büyük bagaj alanlarına sahip olması hedefleniyor.

Mega döküm teknolojisinin avantajları düşünüldüğünde birçok üreticinin er ya da geç bu teknolojiyi tercih edeceği öngörülüyordu. Ancak Tesla’nın bu teknolojiyi kullanması şirketlerin tek parça döküm teknolojisini benimseme sürecini hızlandırdığı görülüyor. Önümüzdeki yıllarda NIO, Geely, Volvo ve Xpeng başta olmak üzere birçok firmanın dev döküm makineleriyle üretim süreçlerini yenileyeceği tahmin ediliyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar