Volvo

Volvo, eletrikli araç bataryalarını geri dönüştürecek

Volvo ve Connected Energy, elektrikli araçlardan edinilen atık bataryaları enerji depolama sistemi olarak kullanacak.

Soner Erucar

21 Eylül 2023 15:10
Son Güncelleme: 21 Eylül 2023 17:12
2
Connected Energy geri dönüşüm

Volvo, atık bataryaları enerji depoları olarak geri dönüştürmeyi amaçlıyor!

Küresel düzeyde elektrikli araçların kullanım artış gösterirken firmalar araç bataryalarının yeniden dönüşüme kazandırılarak tekrardan kullanımı konusunda çalışmalarda bulunuyor. Bu noktada Volvo ve Connectec Energy, atık elektrikli araç bataryalarını yeniden dönüşüm aşaması sonrası “enerji depolama sistemi” şeklinde kullanma fikriyle öne çıkıyor.

Geçen çarşamba günü yapılan bir basın bülteninde ayrıntılarıyla verilen bilgilerde elektrikli araç bataryalarının “batarya enerji depolama sistemleri” (battery energy storage systems, BESS) olarak tekrardan kullanılması amacıyla iki şirketin ortaklığa gittiği ifade edildi.

Connected Energy’nin CEO’su Matthew Lumsden, basın bültenindeki açıklamalarında söz konusu gelişmenin teknolojilerini Avrupa pazarına taşıma potansiyeline sahip olduğunu ve Volvo Energy ile çalışmaktan gurur duyduklarını belirtti. Lumsden açıklamalarının devamında elektrikli araçlara ait ilk yaşam ömrünü tamamlamış bataryaların oranında artış olacağını ve bataryaları geri dönüşümle tekrar kullanıma sunup bunları geliştirme ve de ticarileştirme yönünde ciddi potansiyele sahip olduklarını dile getirdi.

İki şirketin Volvo’ya ait elektrikli otobüsler, kamyonlar ve diğer çeşitli makinelerdeki bataryaları kullanarak bu yıl içerisinde ilk prototipi geliştirmesi muhtemel gözüküyor. 2025 yılıyla birlikte Avrupa’da piyasaya sürülmesi beklenen teknolojide enerji depolama sistemleri “konteynerleştirme sistemleri” şeklinde inşa edilecek.

Volvo yetkilileri bu gelişmeyi doğrusal iş modelinden döngüsel iş modeline geçiş hususunda önemli bir kilometre taşı olarak değerlendiriyor.

Connected Energy firması yetkilileri elektrikli araç bataryalarının kullanım döngülerinin sonunda hala başlangıçtaki enerji depolama kapasitelerinin yaklaşık yüzde 80’ine sahip olduğuna değiniyor. Bu potansiyeli değerlendirmek elektrikli araç bataryalarına ikinci bir kullanım ömrü tanıyarak kullanım ömürleri süresindeki karbon ayak izlerini önemli derecede azaltabilir. Zira firmanın verdiği örneklerde geri dönüşümle tekrardan kullanıma alınan elektrikli araç bataryalarının elektrik şebekeleri, ticari binalar, elektrikli araç batarya şarj cihazları ve daha fazla sistem için yedek güç ünitesi şeklinde kullanılabileceği yer alıyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar