Volvo

Volvo, 1,25 Milyar Dolar Yatırımla Slovakya’da Elektrikli Araç Fabrikası Kuruyor

Volvo, 60 yıl sonra ilk defa Avrupa’ya yeni fabrika kuruyor. Slovakya’ya kurulacak elektrikli araç tesisi 1,25 milyar dolara mal olacak.

Bilal Akgunduz

3 Temmuz 2022 11:34
Son Güncelleme: 3 Temmuz 2022 11:35
2
volvo-autonomous-vehicle-xc90

Geely bünyesinde en başarılı yıllarını yaşayan Volvo, neredeyse 60 yıl sonra ilk kez Avrupa’ya yeni fabrika yatırımı yapacağını açıkladı. Halihazırda biri İsveç diğeri Belçika olmak üzere iki Avrupa fabrikası bulunan şirket, üçüncü üretim tesisini bu iki konuma oldukça yakın olan Slovakya’ya kuracak.

Yatırım bedeli 1,25 milyar dolar olarak açıklanan Slovakya fabrikası, 2023’te inşa edilmeye başlayacak ve 2024’te üretim ekipmanları, üretim hatlarının montajına geçilecek. Yatırımın %20’sini Slovakya hükümeti üstlenecek. ‘Yeni nesil’ elektrikli Volvo’ların seri üretimi ise 2026’ya kadar başlamış olacak.

Burada ‘yeni nesil’den kasıt, Volvo’nun mega döküm teknolojisi ile araç şasisinin büyük bölümünü devasa alüminyum döküm makineleriyle yekpare halde üretecek olması. Üretim maliyeti ve araç ağırlığını düşürecek yeni teknik sayesinde yeni nesil Volvo elektrikli araçlar muadillerine kıyasla çok daha uzun menzil, araç içinde ise şoför ve yolculara daha fazla alan sunabilecek.

Volvo’nun 2025 Hedefi: 1,2 Milyon Otomobil

Volvo Mega Casting

Üçüncü Avrupa fabrikasında yılda yaklaşık 250 bin elektrikli otomobil üretmeyi planlayan İsveç merkezli otomotiv devi, fabrikanın enerji ihtiyacını tamamen yenilenebilir kaynaklardan elde edecek. Fabrikada kullanılan alüminyumun da yine en çevreci şekilde üretilmiş olmasına özen gösterilecek.

Volvo, Slovakya’da üretimin başlamasıyla 2025’te yıllık otomobil üretim kapasitesini 1,2 milyona çıkaracağını öngörüyor. Bu kapasitenin yarısını Avrupa fabrikaları üstlenirken diğer yarısını ABD ve Çin’deki tesisler karşılayacak.

Fabrikanın Slovakya’ya inşa edilecek olmasında Slovak hükümetin cömert teşviği kadar Avrupa otomobil pazarı da etkili. Volvo, hâlâ en fazla otomobili Avrupa’da satıyor. Son dönemde Çin piyasasında ciddi kazanımlar elde eden firma, bu yatırım hamlesiyle de anlaşılacağı üzere Geely grubunun batı eksenli markası olmayı sürdürecek. Çin’de ise Geely’nin Volvo’da elde ettiği tecrübeden beslenen Zeekr, Lynk&Co ve Geometry markaları ön plana çıkacak.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar