Çok daha ucuza mâl olacak yeni hücrelerin 2027’de elektrikli araçlara girmesi bekleniyor.
Günümüz elektrikli araç bataryalarındaki lityum iyon hücreler, kimyasal çözücü ile karıştırılmış anot/katot malzemelerinin bakır/alüminyum folyoya sürülmesi, ardından kurutulması şeklinde enerji sarfiyatı ve yatırım maliyeti yüksek, üretim süresi nispeten uzun bir süreçten geçerek üretiliyor.
Bu yönteme alternatif olarak ortaya çıkan Tesla‘nın öncüsü olduğu kuru kaplama teknolojisi, batarya elektrot üretiminde devasa kurutma fırınlarına ihtiyacı ortadan kaldırıp hem enerji tüketimini azaltıyor ve üreticileri kurutma sırasında ortaya çıkan zehirli kimyasalların işlenmesi zahmetinden kurtarıyor, hem de yüksek verimlilikte daha hızlı elektrot üretimine imkan tanıyarak maliyeti düşürüyor. Üstelik daha kalın elektrot üretimi sayesinde hücrelerin enerji yoğunluğuna da katkı sağlıyor.
Bu alanda faaliyet gösteren Amerikalı 24M ile iş birliği içerisindeki Volkswagen, kuru kaplama teknolojisini hem anot hem de katot imalatına entegre etmeyi başardığını açıkladı. Halihazırda Tesla sadece anotları kuru kaplamayla üretebiliyor. Volkswagen’in başarısının ardında 24M iş birliğinin yanı sıra Alman Koenig & Bauer’in geliştirdiği üretim ekipmanları da büyük rol oynuyor.
Kuru kaplamaya geçişle birlikte fabrika yatırımının yüzlerce milyon #euro azalacağı, fabrika alanının %15 küçüleceği, enerji sarfiyatının %30 düşeceği ve batarya hücre maliyetinin neredeyse yarı fiyatına ineceği belirtiliyor.
Volkswagen, batarya üretiminden sorumlu iştiraki PowerCo için Almanya, İspanya ve Kanada’da dev tesisler inşa ediyor. Bu tesisler ilk etapta eski nesil üretim tekniğiyle faaliyete geçip ardından kuru kaplamaya geçiş yapacak. Çok daha ucuza mâl olacak yeni hücrelerin 2027’de elektrikli araçlara girmesi bekleniyor.
Ne Düşünüyorsunuz?
Tüm Yorumlar