Volkswagen

Volkswagen ID. Tiguan ve ID. Golf Geliyor

Alman otomotiv devi, popüler otomobil modellerini ID serisi altında tamamen elektrikli olarak üretmeyi planladığını resmen doğruladı.

Bilal Akgunduz

17 Şubat 2023 22:33
Son Güncelleme: 17 Şubat 2023 22:34
2
volkswagen-id.5-gtx-energy-consumption

Elektrikli otomobil dönüşümünde ilk araçlarıyla beklentileri karşılayamayan Volkswagen, geçen sene CEO değişiminin ardından yatırımlarını gözden geçirmeye karar vermişti. İlk önce yetersiz bulunan yeni nesil otomobil yazılımı geliştirme projesini yeniden başlatan yönetim, bazı elektrikli modellerin de fişini çekmişti.

Yeni elektrikli modeller satışa sunarken küresel çapta popüler hale gelen bazı araçları da elektrikli döneme taşımak isteyen Alman otomotiv devi, çalışmalarına elektrikli Tiguan ile başlamıştı. Dün Wolfsburg’daki merkezinde Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’u ağırlayan VW yönetimi, beklenen müjdeli haberi bu toplantıda duyurdu.

Elektrikli Tiguan ya da ID. Tiguan için 2026’yı işaret eden Volkswagen CEO’su Oliver Blume, üç yıl sonra elektrikli SUV’un Wolfsburg fabrikasında üretime gireceğini resmen duyurdu.

Yeni Tiguan, geçen sene yenileneceği duyurulan MEB araç platformunun son versiyonu MEB-Plus üzerinde geliştirilecek. LFP katotlu pil hücrelerinin kullanılacağı bu platform sayesinde daha uygun fiyata sahip elektrikli Volkswagen araçlar üretilebilecek. Henüz sağlayacağı teknik imkanlar belirsizliğini koruyan MEB-Plus, 700 kilometre üstü menzile sahip araçların önünü açacak. ID. Tiguan’ın da bu imkandan faydalanması ve en az 200 kW DC şarj kabiliyeti sunması amaçlanıyor.

Elektrikli Golf de Geri Dönüyor

Sevindirici bir diğer gelişme ise Avrupa otomobil pazarının en ikonik modellerinden Golf’ün de elektrikli dönemde yerini alacak olması. Daha önce Golf yerine ID.2 modelini piyasaya sürmeyi planlayan Volkswagen, bu planı tamamen rafa kaldırıp ID. Golf için kolları sıvadı.

Son birkaç aydır Alman medyasının sürekli gündeme taşıdığı elektrikli Golf iddiaları, Volkswagen yönetiminin son açıklamalarıyla dayanak kazanmış oldu. İlk konsept gösteriminin Mart 2023’te yapılması ve bu konseptin ID. Life ismini taşıyacağı da Almanların aktardığı bilgiler arasında.

Aslında ilk elektrikli Golf’ü 2014’te satışa sunan otomobil üreticisi, ID.3’ün piyasaya sürülmesiyle 2020 sonu e-Golf modelini üretmeyi bırakmıştı. İddiaya göre 2024’te Golf Mk9 ile birlikte tamamen elektrikli ID. Golf de görücüye çıkacak ve 2025’te satılmaya başlayacak.

ID.3’ün başarısızlığını Golf markasına sığınarak örtbas etmeyi amaçlayan şirketin nihai hedefi ise, 2030’dan önce hem donanımı hem yazılımı hem de verimliliğiyle Tesla’ya rakip olacak Trinity kod adlı elektrikli aracını pazara sunmak. Alman şirkete Tesla ve Çinli rakipleri karşısında hayatta kalma şansı tanıması beklenen bu otomobilin Tesla Model 3/Y’yi hedef alması bekleniyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar