Tesla

Uygun Fiyatlı Tesla Elektrikli Otomobil Geliyor

Uygun fiyatlı Tesla elektrikli otomobilin üretiminde kullanılacak üçüncü nesil platform 1 Mart 2023’te Yatırımcı Günü’nde tanıtılacak.

Bilal Akgunduz

3 Ocak 2023 07:50
Son Güncelleme: 3 Ocak 2023 07:50
2
tesla-model-s-long-range-red-render-front

Tesla, 2010’larda yılda birkaç bin araç satabilen küçük bir elektrikli otomobil girişimiyken kısa sürede yıllık 1 milyonu aşan satış hacimlerine ulaşmayı başardı. Bu başarıda hiç kuşkusuz ikinci nesil platformunda geliştirdiği Model 3 ve Model Y büyük rol oynadı. Şimdi ise firmayı Volkswagen gibi dünya devleriyle aynı seviyeye taşıyacak platform ve bütçe dostu model geliyor.

Türkiye saatiyle 3 Ocak’ta 2022 son çeyrek teslimat ve satış raporunu yayımlayan Tesla, 1 Mart 2023’te Yatırımcı Günü (Investor Day) etkinliği düzenleyeceğini de açıkladı. Etkinlikte üçüncü nesil araç platformunu tanıtacağını doğrulayan Teksas merkezli firma, büyük ihtimalle uygun fiyatlı elektrikli otomobilini bu platformda geliştirecek.

Bir süredir yeni bir platform için çalışma yürütüldüğünün ipuçlarını veren Tesla CEO’su Elon Musk, geçen yıl yeni platformun bir Model 3 üretimi için gerekli sürede iki elektrikli araç üretecek şekilde tasarlandığından bahsetmişti.

Tesla Cybertruck Örnek Alınabilir

Geleneksel otomobil üreticilerinden farklı olarak kendi koltuklarını üreten, araç içi kablolama tasarımını optimize etmek için çaba harcayan, araç şasisini mümkün olan en az sayıda parçaya bölerek üretmeye çalışan ve batarya paketini araç şasisinin bir parçası haline getirerek ağırlığı azaltan Tesla, bugüne kadar üretimde yaptığı yenilikleri hep daha hızlı ve uygun fiyatlı araçlar için gerçekleştirmişti. Bu defa tüm tecrübesini üçüncü nesil platformda bir araya getirecek.

Yeni platformun Çin’de üretilecek elektrikli hatchback (Model 2?) ya da tam otonom sürüş kabiliyetine sahip olacak Tesla Robotaxi için geliştirildiği tahmin ediliyor. Önceki elektrikli araçlarında elde ettiği tecrübeyi yeni sisteme yansıtacak olan firma, 2023’te üretmeye başlayacağı Cybertruck modelinden de oldukça fazla şey öğrenmişti.

Yüzlerce milyon dolarlık boyahane yatırımına ihtiyaç duymadan, kaporta-şasi ayrımı olmayan boyasız bir araç tasarlayan Tesla, bugüne kadar otomotiv sanayisinde kullanılmış en büyük alüminyum döküm makinelerini Cybertruck üretimine entegre etmişti. Yeni platformun da tıpkı Cybertruck gibi geleneksel otomobil üretim alışkanlıklarından sıyrılıp hem malzeme hem de işçilik açısından maliyeti aşağı çekecek şekilde geliştirildiği tahmin ediliyor.

1 Mart 2023’te detayları paylaşılacak Tesla platformu hakkında yeni gelişmelerden haberdar olmak için bizi Linkedin, Twitter, Instagram ve Youtube üzerinden takip edebilirsiniz.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar