Togg

Türkiye’deki Elektrikli Araç Şarj İstasyonları, Yeni Şarj Firmaları

Türkiye’nin 2022 elektrikli araç şarj ünitesi sayısı 3.457 olarak açıklandı. İstasyon sayısının 1.700 civarında olduğu tahmin ediliyor. Eşarj, Sharz.net, Voltrun ve ZES ise başlıca şarj firmaları arasında yer alıyor.

Bilal Akgunduz

29 Ocak 2022 18:12
Son Güncelleme: 21 Şubat 2022 16:41
2
turkiye-sarj-istasyonlari-kalyon-ev

2021 yılında ülkemizde 3 binden fazla elektrikli otomobil satıldı. Yollardaki araç sayısının her sene katlanarak artmasıyla Türkiye’de elektrikli araç şarj istasyonları da hızla çoğalmaya başladı. Bazı firmalar, ülkemizde az sayıda elektrikli otomobilin bulunduğu 10 yıl öncesinden beri şarj hizmeti sağlamaya devam ediyor. Yakın zamanda bu firmalara yenilerinin eklenmesiyle Türkiye’de kesintisiz bir hızlı şarj ağı oluşacağı tahmin ediliyor.

Elektrikli araç şarj istasyonlarından alınan son verilere göre, Türkiye’de toplam şarj istasyonu sayısı 1.700’ü aştı. Türkiye’nin 81 ilinde şarj hizmeti veren ZES, 950’den fazla istasyon ile en fazla noktada şarj altyapısı kuran firma konumunda. Yerli ekipman geliştirip kurulum yapan Gersan ve Voltrun ise bu alanda öncü olmayı sürdürüyor. 2022 yılında Türkiye şarj altyapısına Tesla, Togg ve Kalyon EV başta olmak üzere oldukça güçlü yeni isimler dahil olacak.

Türkiye’de elektrikli araç şarj istasyonu bulunan ve şarj hizmeti vereceğini açıklayan firmalar şunlar:

Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Firmaları

Eşarj

Eşarj Elektrikli Araç Şarj İstasyonu

2008 yılında kurulan ve Türkiye’nin ilk elektrikli araç şarj istasyonu hizmeti sağlayan firması olan Eşarj, 2018 yılında Sabancı Holding’e bağlı Enerjisa tarafından satın alınmıştı. Aralık 2021’de 42,4 milyon liralık ek hisse alımıyla toplam payını %94’e çıkaran enerji devi, Eşarj için 2022’de daha fazla yatırım yapmayı planlıyor.

Halihazırda bazı Aytemiz, Shell akaryakıt istasyonları, Borusan Otomotiv showroom’ları ve Renault gibi bazı şirketlerin bayilerinde kurulu istasyonları bulunan Eşarj, Türkiye’de onlarca farklı şehirde şarj hizmeti sağlıyor. Şirket, tüm ülkede toplam 486 sokette 50 kW, 24 kW DC ve 22 kW AC başta olmak üzere çeşitli hızlarda şarj hizmeti sağlamaktadır.

Eşarj İstasyon Sayısı: 260 şarj istasyonu, 486 şarj soketi (Ocak 2022)

İnternet Sitesi: esarj.com

Eşarj Uygulaması: Android | iOS

Sharz.net

EVS (Elektrik Vasıta Sistemleri) tarafından kurulan Sharz.net şarj istasyonu ağı, alışveriş merkezlerinden konut sitelerine kadar birçok farklı kamusal alana şarj hizmeti ulaştırıyor. Çoğunluklu olarak 22 kW Tip 2 AC şarj soketleriyle hizmet yürüten firmanın Voltrun şarj ağının sahibi Zebra Elektronik ile şarj hizmeti konusunda işbirliği de bulunuyor. Ayrıca S OİL akaryakıt istasyonlarında da Sharz.net şarj üniteleri görmek mümkün.

Sharz.net İstasyon Sayısı: 250+ şarj istasyonu (2021)

İnternet Sitesi: sharz.net

Sharz.net Uygulaması: Android | iOS

ZES (Zorlu Energy Solutions)

ZES Şarj İstasyonu

Zorlu Holding bünyesindeki ZES, Türkiye’nin 81 ilinde elektrikli araçlara şarj hizmeti götüren ilk firma konumunda. 50, 100 ve 120 kW DC şarj soketleri ile Türkiye’de en fazla hızlı şarj noktasına sahip istasyon ağını kuran Zorlu’nun Kıbrıs ve Karadağ ile başlayarak yurtdışında da elektrikli otomobil sürücüleri için şarj hizmeti sağlayacağını duyurmuş olalım.

Türkiye’nin önemli otoyollarının hemen hepsinde dinlenme tesislerinde ZES’in şarj istasyonlarını bulmak mümkün. Onlarca TP akaryakıt istasyonunda da yine ZES tarafından şarj hizmeti gerçekleştiriliyor.

ZES İstasyon Sayısı: 956 şarj istasyonu (Ocak 2022)

İnternet Sitesi: zes.net

ZES Uygulaması: Android | iOS

Voltrun

2011’de kurulan Voltrun şarj istasyonu ağı, Zebra Elektronik tarıfından geliştirilip üretilen yerli ünitelerden gücünü alıyor. 2020’de Sharz.net ile işbirliğine giderek dijital olarak ortak platformda hizmet veren Voltrun’ın kendi uygulamasında Bakü dahil toplamda 721 şarj soketiyle hizmet verdiği belirtiliyor. Voltrun da tıpkı Sharz.net gibi konut siteleri, alışveriş merkezleri ve otellerde ağırlıklı olarak AC şarj soketleriyle faaliyet yürütüyor.

Voltrun İstasyon Sayısı: 140 şarj istasyonu (2020)

İnternet Sitesi: voltrun.com

Voltrun Uygulaması: Android | iOS

Gersan G-Charge

Türkiye’nin ilk yerli elektrikli araç şarj istasyonlarını üreten Gersan, uzun bir süredir G-Charge markası ile hizmet veriyor. İspark otoparkları, üniversite kampüsleri gibi alanlarda görebileceğiniz Gersan marka şarj üniteleri, 22 kW Tip 2 AC şarj soketine sahip. Henüz firmanın DC şarj üniteleriyle aktif hizmeti başlamamıştır.

Erzurum’da şarj ünitesi üretimi için fabrika kuran Gersan, 2021’de bölge bayilikleri için anlaşma imzalamaya başlamış ve Türkiye genelinde toplam 8.500 araç kapasitesiyle yeni istasyonlar kuracağını duyurmuştu.

Gersan İstasyon Sayısı: 92 şarj istasyonu (Ocak 2022)

İnternet Sitesi: g-charge.com.tr

Gersan Uygulaması: Web

Tesla Supercharger

2022 yılı başında Tesla Türkiye CEO’su Kemal Geçer olarak açıklanmıştı. Türkiye’de resmen çalışmalarına başlayan Tesla’nın 2022 ikinci çeyreğinde ilk şarj istasyonları faaliyete başlayacak. Mevcut planlamaya göre Supercharger kurulacak şehirler şunlar: Edirne, İstanbul, Sakarya, Ankara, Bursa, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Antalya, Konya.

30 binden fazla Supercharge şarj ünitesi ile dünyanın en büyük elektrikli araç şarj ağına sahip olan Tesla, uzun süredir Türkiye’yi de ağına dahil etmek için plan yapıyor. 2018’de Türkiye pazarına girişi ertelemek zorunda kalan şirket, 2022’de gecikmeli de olsa Supercharger hizmetini ülkemizdeki araç sahipleriyle buluşturacak. Bu istasyonlar, ilerleyen dönemde sadece Tesla araçlara değil uygun adaptöre sahip diğer tüm elektrikli araçlar için erişilebilir hale gelecek. En yeni şarj istasyonları 250 kW DC hızlı şarj desteğine sahip olan Tesla’nın 4. nesil şarj ünitelerinde bu hız 324 kW seviyesine çıkacak.

Supercharger Türkiye İstasyonları: 12 şarj istasyonu (2022)

Togg Şarj İstasyonları Kurulacak

2022’de Tesla ile birlikte Togg‘un da ilk şarj istasyonlarını kurmaya başlayacağı tahmin ediliyor. Togg Şarj İstasyonları A.Ş. adıyla yeni bir şirket kurulmuştu. Bu şirket, yerli otomobil ve diğer tüm elektrikli araçlar için şarj hizmeti sağlayacak. Hizmetin Togg ID uygulaması üzerinden yürütülmesi bekleniyor.

2023’te ilk teslimatları yapılacak yerli otomobilin müşterileri, Türkiye’deki mevcut firmaların yanı sıra tıpkı Tesla gibi Togg’un kendine has istasyonlarında özel şarj hizmetinden istifade edebilecek. Togg’un kendi tasarlayacağı ev şarjına yönelik Wallbox tarzı çözümler de satışa sunulacak.

Kalyon EV Şarj İstasyonları 2022’de Faaliyete Geçecek

Kasım 2021’de ilk şarj istasyonunu EPDK otoparkında kuran Kalyon EV, 2022 yılında Türkiye genelinde hızlı şarj üniteleriyle resmen hizmete başlayacak. Henüz şirketin kaç istasyon kurup DC şarjda ne kadar hızlı sunacağı kesinleşmedi. Kalyon, şarj istasyonlarında kurulumunu gerçekleştirdiği kendi üretimi güneş panelleri ve enerji depolama çözümleriyle temiz enerjiden şarj hizmeti sağlamayı hedefliyor.

Türkiye’deki En Hızlı Elektrikli Araç Şarj İstasyonu Nerede?

Türkiye’deki en hızlı elektrikli araç şarj istasyonu Porsche Türkiye tarafından İstanbul Park’taki tecrübe merkezinde bulunuyor. 350 kW hızında üç şarj ünitesinin bulunduğu merkez dışında Doğuş Oto Kartal şubesinde de 320 kW hızda hizmet verebilen bir DC şarj noktası mevcut.

Porsche’nin ultra hızlı şarj istasyonları sadece Porsche sürücülerine özel değil. Halihazırda ülkemize resmi distribütör veya ithalatçı yoluyla getirilen Porsche Taycan, Audi e-tron GT ve tüm Tesla modellerinin bu istasyonlarda 200 kW üstüne kadar çıkan hızlarda şarj edilmesi mümkün.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar