Fisker

Tüm Elektrikli Araçların Bataryası Değiştirilebilir Mi?

Halihazırda Fiat 500e, Fisker Ocean, Nissan Leaf gibi modellerin mevcut bataryasını çıkarıp kendi değiştirilebilir modüllerini yerleştirebilen şirketin ticari araç tarafında da entegrasyon çalışmaları devam ediyor.

Bilal Akgunduz

22 Mayıs 2023 09:48
Son Güncelleme: 22 Mayıs 2023 09:49
2
106848198-1614731559994-Ample-44_2_1

Şarj istasyonuna alternatif olarak ortaya çıkan batarya değişimi, genelde bir firmanın mevcut araçları için mümkün olabiliyor. Bu işlevi tüm araçlara yayma hedefiyle ABD’de faaliyet gösteren Ample, değiştirilebilir modüler batarya tasarımı sayesinde farklı markaların farklı araçları için aynı istasyonda batarya değişimi yapabiliyor.

İlk etapta ticari araç filoları, taksiler ve kiralık araçları gözüne kestiren şirket, geçtiğimiz hafta tanıttığı ikinci nesil değişim istasyonlarında 10 dakika yerine sadece 5 dakikada tam dolum vaat ediyor.

2014’ten beri batarya değişim teknolojisini yaygınlaştırmak için mücadele veren Ample, 2021’de Seri C yatırım turunda 160 milyon dolar toplamıştı. Bataryayı komple paket şeklinde değil modüller halinde değiştirerek ciddi alan tasarrufu elde ettiğini ve bir istasyonu yaklaşık 100 bin #dolar maliyetle kurabildiğini belirten şirketin yatırımcıları arasında Morgan Stanley, HSBC ve General Electric gibi önemli isimler yer alıyor.

Değiştirilebilir bataryalı araçlar Çin’de hızla yaygınlaşırken batıda bu alanda ortaya konan girişimlerin (bkz. Better Place) başarısızlığa uğraması Ample’ın otomobil üreticilerini ikna etmesini zorlaştırıyor. Ancak araç üreticilerinin değiştirilebilir bataryalı bir model geliştirmesine ihtiyaç duymayan Ample, kendi modülleri ve bu modüllerin yerleştirileceği batarya paket kasasını muhtelif otomobillere uygulayabiliyor.

Halihazırda Fiat 500e, Fisker Ocean, Nissan Leaf gibi modellerin mevcut bataryasını çıkarıp kendi değiştirilebilir modüllerini yerleştirebilen şirketin ticari araç tarafında da entegrasyon çalışmaları devam ediyor.

Ample gibi girişimlerin artmasıyla batarya değişimi yaygınlaşabilir. Ancak yakın zamanda şarj istasyonlarının yerini almaktan ziyade farklı elektrikli araç uygulamalarına hizmet vermek üzere alternatif oluşturacağını söylemek daha doğru olacaktır.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar