Toyota

Toyota Sakarya Fabrikasına Batarya Üretimi için Yatırım Teşviği

Toyota Sakarya fabrikasına hibrit otomobil ve batarya üretimi amacıyla proje bazlı devlet desteği kararı Resmi Gazete’de yayınlandı.

Ahmet Demir

15 Ekim 2022 09:00
Son Güncelleme: 15 Ekim 2022 09:01
2
toyota-sakarya-fabrika

Toyota‘nın Sakarya’da üretim yapan fabrikasında hibrit otomobil ve batarya üretimi için devlet desteği verilmesine dair karar 15 Ekim 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Fabrikanın modernizasyonu kapsamında verilen destek sonucunda KDV istisnası, KDV iadesi, gümrük vergisi istisnası ve vergi indirimi kapsamında 6.952.000.000 liralık devlet desteği sağlanmış olacak. Teşvik kapsamında yıllık 162.000 prizli hibrit/şarj edilebilir hibrit otomobilin yanı sıra 44.000 adet batarya üretimi gerçekleşecek. Tüm bunların yanında 57 kişiye istihdam sağlanmış olacak.

Toyota Sakarya Fabrikası İhracat Oranıyla Öne Çıkıyor

Toyota Avrupa’daki en büyük üretim tesisi olan Sakarya fabrikasında bugüne kadar 3 milyonun üzerinde otomobil üretmişti. 2021 yılında banttan inen 230 bin aracın 188 binini ihraç eden fabrika, Corolla ve C-HR modellerinin seri üretimine ev sahipliği yapıyor. Corolla’nın en çok satıldığı ülkelerin başında İsrail, Polonya ve İrlanda gelirken C-HR ise daha çok Fransa, İtalya ve İngiltere’ye satılıyor.

Bugüne kadar tamamen elektrikli araç üretimi konusunda Sakarya fabrikasını nasıl kullanacağını açıklamayan Japon otomotiv devi, muhtemelen gelecek yıldan itibaren prizli hibrit üretimine de başlamış olacak. 2024 ve sonrası için tamamen elektrikli C-HR ve Corolla’nın yerini alacak elektrikli sedan Toyota bZ3’ün de Türkiye’de üretilebileceği tahmin ediliyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar