Toyota

Toyota bZ3 Modelini Resmen Tanıttı

Toyota, Çin pazarında Tesla Model 3’e rakip olarak tasarladığı yeni elektrikli sedan modeli Toyota bZ3’ü resmen tanıttı.

Ahmet Demir

27 Ekim 2022 21:13
Son Güncelleme: 27 Ekim 2022 21:16
2
toyota-bz3 (1)

Gün geçtikçe büyümekte olan elektrikli otomotiv pazarına her geçen gün yeni model araçlar dahil oluyor. Bunlardan bir tanesi de geçtiğimiz günlerde resmi olarak tanıtımı yapılan Toyota’nın bZ serisinin yeni aracı  Toyota bZ3. Çinli yerel elektrikli araç üreticileri BYD ve FAW firmaları ile birlikte Çin pazarı için geliştirilen bZ3, Tesla Model 3’e rakip olacak.

Bu kompakt elektrikli sedan; lityum, demir ve fosfat kullanan BYD Blade lityum-iyon LFP pili ile Toyota’nın elektrifikasyon teknolojileri kullanılarak geliştirilmiş güç aktarma sistemi sayesinde tek şarjda 600 km menzile ulaşabiliyor.

Mühendisler bu araç için birçok özelliği yeniden tasarladı. Pil yapısı, soğutma, kontrol ve güvenlik izleme sistemleri bunlardan sadece birkaç tanesi. Örneğin, Japon otomobil üreticisi, on yıllık kullanımdan sonra bile yüzde 90 kapasite sağlama hedefiyle pil bozulmasını önlemek için uzman kişilerle en gelişmiş elektrifikasyon teknolojisini kullandığını söylüyor.

Araç geliştirilirken en dikkat edilen özelliklerinden bir tanesi de dinamiklik oldu. bZ serisinin bir önceki modeli bZ4X SUV tarafından da kullanılan e-TNGA platformu üzerine inşa edilen bZ3; bu sayede konforlu bir sürüş, düşük ağırlık merkezi, mükemmel yol tutuş dengesi ve hızlı tepki veren performans sağladığı söyleniyor.

Aracın mekanik kısmı kadar iç hacmi ve genişliğine de oldukça dikkat edilmiş. Toyota mühendisleri, aracı geliştirirken sadece bir ulaşım vasıtası olarak değil aynı zamanda vakit geçirilen bir alan olarak düşündüklerini belirtiyor. Bu yüzden aracın içi de oldukça ince ayrıntılara sahip. İçeride, Toyota’nın geniş bir dikey orta ekranı tepsi tipi bir konsolla birleştiren Dijital Ada sistemi bulunuyor. Kablosuz şarja ek olarak, akıllı telefonlar ve multimedyanın yanı sıra klima, müzik, otomatik bagaj açma da iç özelliklerden birkaç tanesi olarak sıralanabilir.

Toyota bZ3 Aerodinamiği ve Fiyatıyla Dikkat Çekiyor

bZ4X’te olduğu gibi bZ3 de Toyota bZ serisinin çekiç başlı köpekbalığı benzeri tasarım formatına sahip. Ancak sedan gövde stili Toyota bZ3 modelinde çok daha yüksek aerodinamik verimlilik sağlıyor. Bu ve hava kılavuzları, hava perdeleri, gömme kapı kolları, aero-optimize edilmiş tekerlekler ve hava direncini azaltmak için şekillendirilmiş arka tampon kullanımı sayesinde Toyota bZ3, 0,218’lik bir sürtünme katsayısı elde ediyor.

FAW Toyota tarafından üretilecek  Toyota bZ3’ün bu yılın sonundan önce bir üretim ve satış başlangıcının yanı sıra yaklaşık 28.000 $ civarında bir taban fiyatı olacağı söyleniyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar