Toyota

Toyota, 50 Yıllık Motor Fabrikalarını Batarya Üretimi İçin Dönüştürüyor

Toyota, 50 yıllık motor fabrikalarını elektrikli araçlar için batarya üretmek üzere dönüştüreceğini açıkladı.

Bilal Akgunduz

3 Eylül 2022 09:39
Son Güncelleme: 3 Eylül 2022 09:41
2
toyota-bz4x-us-front-shot

Toyota, kısa süre önce açıkladığı 5,6 milyar dolarlık batarya yatırımı kapsamında iki motor fabrikasını da dönüştürecek. Tamamen elektrikli araçlara geçişte ayak sürüyen, hibrit yatırımlarının karşılığını alabilmek için lobicilik faaliyeti yürüten Japon firma, istese de istemese de gelecek planlamasını sadece elektrikli modeller üzerine kurguluyor. Autonews Europe‘un haberine göre, son yatırım paketiyle birlikte iki 50 yıllık eski nesil motor ve parça üretimi yapan fabrika da dönüşümden nasibini alacak.

Japon otomotiv devinin genel merkezine yakın konumdaki emektar fabrikalar, yakında Panasonic ortaklığıyla kurulan Prime Planet Energy tarafından batarya hücre ve paket üretiminin yapılacağı tesislere dönüştürülecek. Bu fabrikalardan ilki, 1971’de temeli atılan ve 1975’ten beri üretim yapan Shimoyama fabrikası. Yılda 900 binden fazla motor, 67 bin turbocharger ve 1,2 milyon katalitik konvertör üretebilen tesis, tamamen elektrikli araçlarda kullanılmayan bu parçalar yerine lityum iyon batarya imalatına başlayacak.

1973’te faaliyete geçen Myochi fabrikası ise, senede 912 bin diferansiyel, diğer güç aktarım organı parçaları, araç imalatında kullanılan dökme demir ve alüminyum üretiyor. Onun da geleceğinde hibrit ve tamamen elektrikli araçlar için enerji depolayacak bataryalar var.

Toyota Corolla’nın Elektriklisi Geliyor

Küresel pazara yönelik ilk elektrikli otomobili bZ4X ile sektöre sorunlu bir giriş yapan Toyota, şu sıralar tekerleri yerinden çıkan araçları geri çağırmakla meşgul. Teslimatları da aksayan firmanın yeni bataryalı otomobil planları ise işlemeye devam ediyor. Hafta içi Çin’de görüntüleri paylaşılan yukarıdaki araç, şirketin Corolla ile aynı segmentte piyasaya süreceği C segment bir sedana ait.

Toyota bZ3 adını taşıması beklenen elektrikli sedan, Çin’de resmen sertifikasyon sürecine girdi. 135 ve 180 kW motor seçenekleri olan aracın uygun fiyatla satışa sunulması bekleniyor. Bunu mümkün kılmak için dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden BYD ile iş birliği yapan Toyota, elektrikli Corolla’da Çinli firmanın ürettiği motor ve LFP batarya paketine yer verecek.

Henüz elektrikli Corolla’nın ne zaman satışa çıkacağı bilinmiyor. Ancak bZ3’ün sene sonundan önce resmi lansmanı yapılacak. Türkiye’de ise Toyota’nın Sakarya fabrikası için gelecek planları merakla bekleniyor. Japon dev, yıllardır Corolla, C-HR gibi popüler hibrit modellerin üretimini Türkiye’deki fabrikasında gerçekleştiriyor. Elektrikli Corolla için de en makul seçeneğin Sakarya olacağı kuşkusuz.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar