Togg

Togg’un Fiyatı Nasıl Sabit Kalacak? | Togg’a Zam Gelir Mi?

Yerli otomobil üreticisinin en büyük avantajı, Türkiye’de tamamen elektrikli araç üretmek üzere aldığı yatırım teşvik belgesindeki destekler.

Bilal Akgunduz

19 Haziran 2023 09:11
Son Güncelleme: 19 Haziran 2023 09:13
2
togg-vergi-tesvik-zam

Döviz kuru artarken Togg’un fiyatı nasıl sabit kalacak? Togg’un üç ay önce açıklanan fiyatı, bugün itibarıyla döviz bazlı neredeyse %30 değer kaybetmiş durumda. Ancak buna rağmen çekilişle yerli otomobil satın almaya hak kazanan 20 bin müşterinin araçlarını Mart 2023’teki çıkış fiyatından teslim alacağı konuşuluyor. Peki nasıl oluyor da Togg sene sonuna kadar hem enflasyon hem de döviz kurundaki artışı sübvanse ederek fiyatı sabit tutmayı göze alıyor?

Yerli otomobil üreticisinin en büyük avantajı, Türkiye’de tamamen elektrikli araç üretmek üzere aldığı yatırım teşvik belgesindeki destekler. Nisanda bu desteklerden biri olan ÖTV’nin tamamen geri alınabilmesiyle alakalı hususlar belirlenmişti. Buna ek olarak Togg’un KDV iadesi desteği de bulunuyor.

Yerli otomobil üreticisi, bu durumda 1.215.000 liraya sattığı bir uzun menzil T10X’ten 93 bin lira ÖTV ve 185 bin lira KDV olmak üzere toplam 278 bin lira vergi geri ödemesi alabilecek. Bu tutar, aracın vergisiz satış fiyatının %30’una tekabul ediyor. Yani araç maliyeti %30 artsa bile Togg’un kârlılığını korumasını sağlayacak aynı tutarda bir geri ödeme var.

Ayrıca Togg’un üretimde kullandığı ekipmandan aracın en küçük parçasına kadar satın alımlarında gümrük vergisi ve KDV istisnası uygulanıyor. Bu destek de doğrudan araç maliyetini etkiliyor.

Devletin Togg üretimini desteklemek üzere verdiği teşvikler bunlarla sınırlı değil. Normal şartlarda 50 bin lira maaş alan bir personelin vergilerle birlikte işverene yıllık maliyeti 1,1 milyon lirayı aşıyor. Togg’un yatırım teşvik belgesindeki gelir vergisi stopajı ve SGK işveren payı desteği ile personel maliyeti yaklaşık 350 bin lira azalıyor. 1.500 civarında çalışanı olan Togg, 2029’a kadar geçerli bu destek sayesinde milyarlarca lira personel masrafından kurtulmuş olacak.

Sonuç olarak Togg’a sağlanan teşvikler sayesinde fiyatın bir süre daha sabit kalması mümkün görünüyor. Ancak yedek listede olup 2024’te alım yapacak müşteriler için bir fiyat zammı olacağı kesin. Yine de Togg’un vergi avantajıyla 2030’lara kadar Türkiye pazarındaki en ucuz elektrikli modelleri satmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar