Togg

Togg’un elektrikli sedan konsepti tanıtıldı

Togg CEO’su Gürcan Karakaş, Las Vegas’ta düzenlenen CES 2022 fuarında yerli otomobil projesinin yeni sedan konseptini tanıttı.

Bilal Akgunduz

6 Ocak 2022 03:36
Son Güncelleme: 6 Ocak 2022 03:36
2
Başlıksız

Üç buçuk yıl önce kurulan Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG), katıldığı ilk büyük organizasyon olan CES 2022‘de yeni elektrikli otomobil konseptini tanıttı. Togg CEO’su Gürcan Karakaş‘ın basın mensupları ve katılımcılara hitap ettiği lansmanda, firmanın arkaplanı, logo tasarımı ve iş ortakları hakkında detaylar paylaşıldı. Konuşmasının sonunda yeni Togg Sedan konseptini görücüye çıkaran Karakaş, etkinliğin ardından TRT canlı yayınında duygu dolu anlar yaşadı.

Togg tasarım lideri Murat Günak tarafından Pininfarina işbirliğiyle yeniden tasarlanan sedan Togg konsepti, ön tarafta yeni LED aydınlatma üniteleri ve ışıklı Togg logosu ile dikkat çekerken aracın coupe tarzı kasa profiline geçilmesi sonucu arka kısmı kısalmış. Tamamen elektrikli olarak dizayn edilmesi sayesinde iç kısmı normal bir sedan otomobilden çok daha geniş olan yerli otomobil, ön tarafta dijital gösterge, infotainment ve klima/ayar ekranı olmak üzere toplam üç büyük ekranla donatılmış. Benzersiz direksiyon tasarımıyla araca biner binmez farklı olduğunu gösteren Togg’un satışa çıktıktan sonra belirli bir seviyede otonom sürüş kabiliyeti sunacağı ifade ediliyor.

Transition Concept Smart Device adını taşıyan otomobil, seri üretime girecek Togg Sedan’ın öncüsü olarak değerlendirilebilir. Konseptte görülen ters arka kapılar, B sütunsuz tasarım ve diğer bazı unsurların satışa çıkacak araçta mevcut olmayacağını söyleyebiliriz. Bir fuar aracı olarak Togg’un iç mekanını daha iyi sergileyebilmek için bu şekilde lanse edilen Togg Sedan, dijital özellikler ise büyük bölümünü ve hatta daha fazlasını beraberinde getirecek.

Genç bir otomobil girişimi olarak küresel pazarda marka değeri oluşturmayı önemseyen Togg, ilerleyen dönemde daha birçok uluslararası fuar ve etkinliğe katılacak. Yerli otomobil üretiminin C-SUV model ile Ağustos 2022’de başlayacağını bir kez daha dile getiren Gürcan Karakaş, 2023 başı itibarıyla ilk araçların müşterilere teslim edileceğini belirtti. Aynı dönemde Türkiye ile birlikte önce Avrupa ve daha sonra ABD’de de Togg satışına başlanması bekleniyor. Küresel bir markaya dönüşmek üzere çalışma gösteren şirketin yalnızca bir yerli otomobil girişimi olmadığını hatırlatmak gerekiyor.

Togg Sedan Çıkış Tarihi Ne Zaman?


Togg Sedan modelinin 2023 yılında seri üretime girmesi planlanıyor. İlk konsepti 2019’da tanıtılan ve ikinci kez CES 2022’de karşımıza çıkan elektrikli otomobil, pazarda C segment sedan olarak konumlanacak. Buna göre Gemlik tesisinde her şey yolunda giderse tamamen elektrikli Togg Sedan satışının 2023 sonu veya 2024 başında resmen başlaması bekleniyor.

Tek ve çift elektrik motorlu sürüş sistemi seçenekleri bulunacak olan ikinci Togg modeli, yine tıpkı Togg C-SUV gibi WLTP standardına göre 300 ve 500 kilometre menzil sunacak iki batarya pakediyle üretilecek. En az dört farklı donanım seçeneği olması beklenen aracın tüm modelleri aynı dönemde satışa çıkmayacak. İlk etapta büyük batarya ve çift motorlu sedan Togg’un tüketiciyle buluşacağını söylemek mümkün. Bu dört çeker Togg Sedan versiyonunun 0’dan 100 km/saniye hıza 4,8 saniye gibi bir sürede ulaşacağı belirtiliyor.

‘Akıllı otomobil’ anlayışını en iyi şekilde araçlarına uygulayıp otomotiv pazarının öncüleri arasında yer almak isteyen Togg, yeni konseptiyle dünya devlerine gözdağı veriyor. İnternete bağlı bir araç değil internetin içinde bir araç deneyimi hedeflediklerini belirten Mehmet Gürcan Karakaş, blokzincir başta olmak üzere birçok yeni nesil teknolojinin Togg mobilite ekosisteminin bir parçası olacağını da ekledi.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar