Togg

TOGG ve Farasis’ten 30 milyar liralık pil üretim yatırımı geliyor

Yerli otomobil TOGG için lityum pil üretimi konusunda teşvik paketi Resmi Gazete’de yayımlandı. Elektrikli yerli aracın pil tedarikçisi olan Çinli Farasis’in TOGG ile birlikte Bursa’ya inşa edeceği fabrikanın detayları da belli oldu.

Bilal Akgunduz

18 Aralık 2021 10:03
Son Güncelleme: 18 Aralık 2021 10:04
2
togg-c-suv-dimensions-21

Yerli otomobil TOGG için lityum pil üretimi konusunda teşvik paketi Resmi Gazete’de yayımlandı. Elektrikli yerli aracın pil tedarikçisi olan Çinli Farasis‘in TOGG ile birlikte Bursa’ya inşa edeceği fabrikanın detayları da belli oldu. Buna göre yılda yaklaşık 2GWh kapasiteyle batarya üretecek tesis, ASPİLSAN’dan sonra Türkiye’nin ikinci lityum pil fabrikası olacak.

TOGG ve Farasis’in %50’şer ortağı olduğu SIRO Silkroad Temiz Enerji firmasına Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle sağlanacak devlet desteği şunlar:

  • Gümrük vergisi muafiyeti
  • KDV istisnası ve muafiyeti
  • %100 vergi indirimi
  • Sigorta primi desteği
  • Gelir vergisi stopajı desteği
  • Nitelikli personel desteği
  • 10 yıl boyunca %50 enerji desteği
  • Hibe desteği
  • Yatırım yeri tahsisi: Gemlik, Bursa

SIRO tarafından Gemlik’te TOGG fabrikasının yanına inşa edilecek batarya modül/paketi ve pil fabrikası için 30 milyar lira yatırım yapılacak. Geçen ay yatırım ortağı Farasis’in paylaştığı detaylara göre iki fazdan oluşacak yatırımın ilk fazı için 2022 ilk yarısında harekete geçilecek. Tesiste önce yerli otomobilin batarya modül ve paketlerini üretecek olan firma, ilk fazda Çin’den ithal edeceği lityum pil hücrelerini ikinci faza geçildiğinde Türkiye’de üretmeye başlayacak.

10 yıllık yatırım süresi boyunca 20 GWh kapasiteye sahip batarya üreteceği öngörülen Türkiye’nin ikinci lityum pil tesisi, 15 GWh’lik de pil üretmiş olacak. Tahmînî olarak beyan edilen üretim rakamlarının ilerleyen yıllarda katlanarak yükselmesi kuvvetle muhtemel.

Daha önce TOGG’un strateji direktörlüğünü yürüten Özgür Özel, SIRO’nun bir numaralı yöneticisi olarak çalışma yürütecek. Yerli otomobil hamlesinin belki de en katma değerli kısmına liderlik edecek Özel, fabrikanın inşasına önümüzdeki 6-7 ay içerisinde başlanacağını öngörüyor. Yerli otomobil TOGG C-SUV‘da ilk yerli pillerin 2023’te kullanılması planlanıyor.

Farasis Çin’in En Büyük 8. Pil Üreticisi

Çin’in en büyük özel otomotiv şirketi ve aynı zamanda Volvo’nun sahibi olan Geely, Farasis’in en büyük iş ortaklarından biri. Geely ve TOGG dışında Mercedes-Benz için de pil tedariği gerçekleştiren firma, halihazırda Çin’in en büyük 8. pil üreticisi konumunda.

Bu yıl yaklaşık 2 GWh kapasiteli pil çözümleri üreten Farasis, önümüzdeki birkaç yılda bu kapasiteyi yeni fabrikalarla 20 GWh’ye çıkarmayı hedefliyor. Firmanın uzun vadede Geely ortaklığı ile birlikte yılda 120 GWh elektrikli araç pili imalatı gerçekleştireceği öngörülüyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar