Togg

Togg Pil Fabrikası Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Elektrikli otomobil üretmek kadar önemli olan lityum iyon pil üretimi, kamuoyunda Togg pil fabrikası olarak bilinen Siro Energy için kurulacak Gemlik’teki tesiste gerçekleştirilecek.

Bilal Akgunduz

9 Mart 2022 08:16
Son Güncelleme: 12 Mart 2022 16:08
2
togg-siro-pil-fabrika

Avrupa’nın en büyük beş araç üreticisinden biri* olan Türkiye’de uzun bir bekleyişin ardından yerli bir marka doğuyor: Togg. Ülkemizde Togg ve Gemlik’teki fabrikası ile alakalı çok sayıda haber ve paylaşım yapılırken yerli otomobil kadar önemli bir diğer yatırım olan Togg pil fabrikası hakkında detaylar yeterince gündeme taşınmıyor.

Bu yazıda, Togg’un dünyanın en büyük lityum iyon pil üreticilerinden Farasis ile kurduğu kritik ortaklık, Togg pil fabrikasının yeri, temel atma tarihi, üretim tarihi ve yerli otomobilde kullanılacak pillerin detaylarına değindik. Katma değeri en az yerli otomobil projesi kadar yüksek olan bu fabrika hakkında güncel bilgileri buradan takip edebilirsiniz.

Togg Pil Fabrikası Ne Zaman Kurulacak?

Togg Fabrikası Ne Zaman Açılıyor

Togg pil fabrikası, ilk kez Eylül 2021’de kurulduğu açıklanan Siro Energy (Siro Silkroad Temiz Enerji) firmasıyla resmiyet kazanmıştı. Dünyanın en büyük lityum iyon pil üreticilerinden Çin merkezli Farasis ile ortaklığa giden Togg, bu önemli iş birliği sayesinde elektrikli araçlarında kullanacağı pili Türkiye’de üretmek için kolları sıvamıştı.

Togg pil fabrikası yatırımı hakkında ilk detaylar ise Aralık 2021’de Resmi Gazete’de yayımlanan yatırım teşvik paketiyle gün yüzüne çıkmıştı. 10 yıllık plana göre en az 30 milyar lira yatırım yapacağını taahhüt eden Togg ve Farasis, Siro Energy markasıyla hem elektrikli araçlar için batarya hem de enerji sektörü için enerji depolama çözümleri (ESS; Energy Storage Solution) üretecek. Fabrikada toplam üretim kapasitesinin yılda 20 GWh’ye ulaşması bekleniyor.

Siro Energy’nin bir numaralı ismi Özgür Özel’e göre, Togg pil fabrikası inşaatı Haziran-Temmuz 2022 döneminde başlayacak. Bursa, Gemlik’teki Togg fabrikasının yanına inşa edilecek olan yerli lityum pil üretim tesisi 2023’te seri üretime hazır olacak.

Siro Energy Nedir?

2021’de kurulan Siro Energy, Togg ve Farasis’in %50-50 ortak olduğu enerji depolama çözümleri üreticisi bir şirket. Togg’un eski strateji direktörü Özgür Özel, Siro’nun genel müdürü olarak görev yapmaktadır. 2022’de fabrikası inşa edilecek şirketin 2023’te üretime başlaması planlanmaktadır.

Sadece Togg’un yerli otomobil modelleri için pil üretmekle yetinmeyecek olan Siro Energy, elektrikli otobüs, elektrikli tır, elektrikli ticari araçlar için de pil/batarya çözümleri geliştirecek. Firma ayrıca elektrikli araç şarj istasyonları ve enerji santralleri gibi enerji depolamaya ihtiyaç duyan tesisler için de batarya çözümleri üretip satacak.

Siro, 2023’te üretime geçeceği tahmin edilen Togg pil fabrikasında yılda 20 GWh lityum iyon pil üretmeyi planlıyor. Bu kapasiteyle yıllık ortalama 250-300 bin elektrikli otomobile yetecek pilin Türkiye’de üretilmesi sağlanacak ve milyarlarca dolarlık ithalatın önüne geçilmiş olacak. Bu itibarla pil üretiminde kullanılan lityum, nikel, mangan, grafen gibi materyallerin yerli imkanlarla karşılanması da büyük önem kazanacak.

Togg’un Bataryası Nerede Üretilecek?

2022’de üretilmeye başlayıp 2023’te resmen satışa çıkacak olan yerli otomobil Togg, Mehmet Gürcan Karakaş’ın açıklamasına göre %51 yerlilik oranıyla üretilecek. Üç yıl sonra bu oran %68’e çıkacak. Togg marka araçların batarya modül ve paketleri ise üretimin en başından itibaren Gemlik’te imal edilecek.

Ancak bataryanın içerisinde kullanılacak lityum iyon piller, ilk etapta Farasis tarafından Çin’de üretilip Türkiye’ye ithal edilecek. Siro Energy için kurulacak tesiste üretimin başlamasıyla lityum iyon piller de yerlileşecek ve Togg marka araçların parça tedariği büyük ölçüde yerli imkanlarla karşılanacak.

*2020 verilerine göre Türkiye, 1,29 milyon araç üreterek Almanya, İspanya, Rusya ve Fransa’nın ardından Avrupa’nın en büyük 5. motorlu araç üreticisi olmuştur.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar