Togg

Togg’un Batarya Ortağı Farasis’ten 10 Dakika Şarjla 400 Km Menzil Kazanan Batarya

Togg’un batarya ortağı Farasis, 10 dakika şarjla 400 km menzil kazanan yeni lityum iyon pil hücresini tanıttı. Siro Energy’nin üreteceği pil hücreleri de bu özelliklere sahip olacak.

Bilal Akgunduz

10 Eylül 2022 15:46
Son Güncelleme: 10 Eylül 2022 15:47
2
farasis-sps-new-battery-cell

Yerli otomobil Togg‘un batarya konusunda ortağı olan Çinli Farasis, dün Pekin’de düzenlediği etkinlikte yeni nesil pil hücresini “Super Pouch Solution” (SPS) adıyla tanıttı. 10 dakika şarjla 400 kilometre menzil sağlayacak kesecik (pouch) türündeki hücre, doğrudan batarya paketine yerleştirilerek eski nesil modüllü yapı yerine CTP (Cell-to-Pack) tasarımına geçiyor. Yeni tasarım, aynı zamanda Farasis’in kendi geliştirdiği doğrudan geri dönüşüme uyumlu olması sayesinde daha çevreci olarak lanse ediliyor.

İlginizi Çekebilir: Lityum İyon Batarya Çeşitleri, LFP, NMC Hücre Nedir?

Büyük boyutlu yeni pouch hücre tasarımı sayesinde paket seviyesinde enerji yoğunluğunu 330 Wh/kg seviyesine çıkardığını duyuran Togg’un iş ortağı, yeni pil çözümünün 800V mimarili elektrikli araçlarda kullanıma uygun olduğunu, 4C hızda deşarj oranı sunabildiğini ve 300-350 kW DC şarj ünitelerinde 10 dakika şarjla 400 kilometreye kadar menzil kazanabildiğini belirtiyor.

Hücreden pakete ilkesiyle tasarlanan yeni bataryasında çift yüzeyli sıvı soğutma ve hücrelerin üç yüzeyine temas eden ısı plakaları kullanan Farasis, ısıyı dağıtmada verimi 4 kat artırmış ve böylece batarya ömrünü 3000 döngünün üstüne çıkarmış.

Kesecik hücrelerin yatay biçimde modülsüz paketlendiği yeni batarya dizaynı, parça sayısını %50 azaltıyor, hammadde maliyetini %33 düşürüyor, paket içerisinde enerji depolanabilen alan oranını ise %75’e çıkarıyor. Kompakt paket, güçlü termal yönetim sistemi ile -20 derecede bile kapasitesini %90’ın üzerinde muhafaza edebiliyor ve soğuk havalarda şarj süresini neredeyse yarı yarıya kısaltıyor.

300 Wh/kg’lık enerji yoğunluğu baz alınacak olursa Farasis, 85 mm kalınlığında bataryaya 80 kWh, 125 mm’ye 130 kWh, 145 mm’ye ise 150 kWh enerji depolayabildiğini ifade ediyor. Firma, farklı segment araçların ihtiyaçlarına uygun ince bataryalar üretebileceğini bu verilerle ortaya koyuyor.

Bugüne kadar sadece nikel, kobalt ve manganlı (NMC) katota sahip piller üreten Farasis, 2023’ten itibaren LFP, LMFP (Lityum mangan-demir-fosfat), mangan oranı yüksek NMC ve giriş seviye için sodyum iyon pil üretimi de yapacak.

Yarı-katı elektrolit ve silikon anotlu yeni nesil NMC pillerde 300 Wh/kg yoğunluk ile başlayıp 2028’e kadar 400 Wh/kg seviyesine ulaşmayı planlayan batarya üreticisi, 2028’de tamamen katı hâl hücre üretimine başlayarak enerji yoğunluğunu 400-500 Wh/kilograma çıkaracağını iddia ediyor.

İlk kez 2023’te üretime girecek LFP ve LMFP pil hücrelerinde ise 200-240 Wh/kg aralığını hedef alan Farasis’in yine gelecek yıl üretmeye hazırlandığı sodyum iyon pilleri ise 160 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip olacak. Giriş seviye elektrikli araçlar ve enerji depolama ünitelerinde kullanılması beklenen sodyum pillerde 2030’a kadar hedef, 230 Wh/kg enerji yoğunluğuna ulaşmak.

Togg ve Siro’nun Batarya Fabrikası da Yeni Nesil Farasis Hücrelerini Üretecek

Togg/Siro ve Farasis için oldukça önemli bu etkinlikte, sadece yeni nesil pil hücrelerinden bahsedilmedi. Batarya imalatı konusunda da önemli gelişmelere imza atan şirket, SPS batarya ile fabrika ekipman yatırımını %50 düşürdüğünü, yeni batarya fabrikalarında aynı kapasitede üretim için arazi alanının da %60 küçüleceğini duyurdu.

Farasis’in yeni bataryasını üretecek tesisin enerji harcamaları %35 düşecek, genel toplamda üretim maliyeti %30 azalmış olacak. Bunun Togg ve onun batarya çözümleri için Farasis ortaklığıyla kurduğu Siro Energy için heyecanlandırıcı bir gelişme olduğunu söylemek mümkün.

Gemlik’te elektrikli araç fabrikasını tamamlayan ve seri üretime hazırlanan Togg, ilk etapta pil hücrelerini Farasis’ten alıp modül ve batarya paket imalatını Türkiye’de yapacak. Fakat birkaç yıl içerisinde Siro’nun yine Gemlik’e kuracağı pil hücresi fabrikası, bataryada hücrenin de yerli üretim olmasını sağlayacak. Bu fabrikanın Farasis tarafından geliştirilen yeni tasarıma göre üretim yapmasına kesin gözüyle bakılıyor.

2002 yılından beri lityum iyon pil sektöründe faaliyet gösteren Farasis’in çalkantılı bir macerası var. 2009’da Çin’e transferi ve Mercedes ile iş birliği sonrası hızla büyüyen, 2018 yılında dünyanın en büyük 9. batarya üreticisi haline gelen firma, son yıllarda üretim kapasitesini beklenen hızla artıramadı ve küresel sahnenin ilk sıralarından çekildi. Fakat ar-ge çalışmaları son sürat devam eden firma, yeni stratejisiyle sektörü en üst segmentinden en altına kadar saracak çok seçenekli bir ürün gamı oluşturmayı hedefliyor.

Rakipsiz hale geldiği pouch hücre tasarımıyla enerji yoğunluğunda zirvede yer alan Çinli batarya girişimi, aynı performansı seri üretimde de ortaya koyabilirse 2025’lere gelindiğinde yeniden dünyanın en büyükleri arasına girebilir. Bu noktada Togg’un erken aşamada kurmuş olduğu iş birliği, yerli otomobillere batarya konusunda teknolojik üstünlük olarak geri dönmüş olacaktır.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar