Tesla

Tesla’dan Tepki Çeken Şarj Cihazı Kararı

Tesla, uzun süredir devam eden her aracı bir mobil şarj kitiyle teslim etme politikasını değiştirdi. Bundan böyle müşterilerden seviye 2 şarj aparatı için 400 dolar, seviye 1 şarj aparatı için ise 275 dolar talep edileceği açıklansa da gelen tepkilerin ardından CEO Elon Musk fiyatı 200 dolara indireceklerini belirtti.

Yavuz Çakır

17 Nisan 2022 18:48
Son Güncelleme: 17 Nisan 2022 18:48
2
tesla-featured

Günümüzde elektrikli araçların daha da yaygınlaşması için aşılması gereken en önemli engellerden birisi yaygın şarj altyapısını oluşturmak. Halihazırda dünyanın birçok yerinde henüz devam eden altyapı çalışmaları nedeniyle kullanıcılar, kendilerine üreticiler ya da farklı tedarikçiler tarafından sağlanan kabloları kullanarak araçlarını kendi imkanlarıyla şarj etmekte.

Elektrikli araç alıcılarının en büyük endişelerinden birinin şarj meselesi olması hasebiyle satılan her araca bir mobil şarj kablosu eklemek Tesla için geçmişte en makul seçenekti. Tesla’nın teslim etmiş olduğu araçlarla birlikte verdiği şarj kiti de yıllar içerisinde değişim gösterdi. İlk etapta araçları hem NEMA 14-50 (Mod-3/Seviye 2) hem de NEMA 5-15 (Mod 2/Seviye 1) bağlantı aparatları ve şarj kablosuyla teslim eden firma, daha sonra NEMA 14-50 bağlantı aparatını ücrete tabi tuttu ve şarj kablosuyla birlikte sadece Mod 2/Seviye 1 bağlantıyı sağlayan NEMA 5-15 adaptörünü teslim etmeye başladı.

Şimdi ise bir adım daha ileri giden firma, yeni araçlarla birlikte şarj kablosu vermeme kararı aldı. Konuyla ilgili tweet atan CEO Elon Musk, kullanım istatistiklerinin çok düşük olduğunu ve bu nedenle firmanın bu durumu israf olarak nitelendirdiğini belirtti.

Şirketin bu hareketi birçok kullanıcıya Apple’ın telefonlarla birlikte şarj cihazı sunmama politikasını hatırlattı. Apple da bu kararı aldığında israf noktasını öne çıkarmıştı. Fakat akıllı telefon kullanımına oranla henüz yaygınlığı kısıtlı olan elektrikli araç kullanımı ve dünyanın birçok yerinde hala tamamlanmayan şarj altyapısı düşünüldüğünde kararın oldukça şaşırtıcı olduğu söylenebilir.

Konuyla ilgili sosyal medya platformlarında tepkilerini belirten ve bu kararı “aç gözlü bir hamle” olarak nitelendiren kullanıcılar, Tesla’nın internet sitesinde şarj cihazlarının tükendiğini ve bu durumun alınan kararın ardından tüketicilerin endişelerini daha da artırdığını belirtti. Elon Musk ise bu sabah attığı tweet ile kullanıcılardan aldıkları dönüşlerin ardından mobil konektör fiyatını 200 dolara düşüreceklerini ve ürünün araç ile birlikte siparişini de kolaylaştıracaklarını belirtti.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar