Tesla

Tesla Neden 48V Elektrik Mimarisine Geçiyor?

48 volt değişimi daha hafif ve daha verimli otomobiller üretilebilmesini sağlayacak. Bu yeniliğin bir diğer avantajı ise bakır ihtiyacının azalmasıyla maliyetlerde yaşanacak düşüş olacak.

Bilal Akgunduz

19 Mayıs 2023 11:29
Son Güncelleme: 19 Mayıs 2023 11:29
2
1_62067c82-ed84-4ee3-9394-45b18adaae17

Otomobillerde elektronik aksam için 60 yıldır 12V elektrik mimarisi kullanılıyor. Yıllar içerisinde sensör, kamera ve ekran sayısı artıp araç içi sistemlerin güç ihtiyacı katlanırken 12 volt mimari sabit kaldı. Haliyle bu sistemlerin taşıdığı akım değeri de 50’den 250 ampere kadar çıkmış oldu. Bu yüzünden daha kalın ve ağır kablolara ihtiyaç duyan günümüz otomobillerinde çözüm 48V sisteme geçiş olacak gibi görünüyor.

Tesla Cybertruck ile bu değişikliği hayata geçireceklerini açıklayan Elon Musk, bundan sonra piyasaya sürülecek tüm yeni Tesla’ların da 48V mimari ile geleceğini söylüyor. Değişiklik sayesinde düşük voltaj elektrik mimarisinde taşınan akımın değerini 100 amperin altına düşüren Tesla, aynı zamanda araç başı 82 kilograma kadar ulaşan bakır ihtiyacını da neredeyse dörtte biri seviyesine indirmeyi başarmış.

Daha önce kurşun-asit akü yerine 12V lityum iyon batarya kullanmaya başlayan, kablolama üzerine ar-ge faaliyetleri yürüterek otomobillerde kablo montajının elle değil de robotlar tarafından yapılabilmesi için çalışma yürüten Tesla, 48 volta geçişle birlikte bir önemli darboğazı daha aşmaya çok yakın.

48 volt değişimi daha hafif ve daha verimli otomobiller üretilebilmesini sağlayacak. Bu yeniliğin bir diğer avantajı ise bakır ihtiyacının azalmasıyla maliyetlerde yaşanacak düşüş olacak. Bu yıl iki milyona yakın otomobil üretmesi beklenen Tesla, eğer tüm araçlarını 48V mimariyle piyasaya sürecek olsaydı 1 milyar #dolar civarında bakır harcamasından kurtulacaktı. Tabi 48V ile birlikte kablolamada izolasyonun artacağı, daha gelişmiş güç elektroniği çözümleri tercih edilmesi gerekeceğini de unutmamak gerekiyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar