Tesla

Tesla, Giga Shanghai’da Üretimi Tekrar Başlatmayı Planlıyor

Tesla, yaklaşık üç hafta süren ve 40.000’den fazla elektrikli araç üretimine mâl olan kapanmanın ardından 18 Nisan Pazartesi günü Gigafactory Shanghai’da üretime yeniden başlamayı hedefliyor.

Yavuz Çakır

16 Nisan 2022 15:30
Son Güncelleme: 16 Nisan 2022 15:30
2
shanghai-tesla

Mart ayının sonundan itibaren Çin’in en büyük kenti Şanghay’da artan COVID-19 vakaları nedeniyle sıkı bir karantina uygulanması kararı alınmış; Tesla da bu sebeple Giga Shanghai’da üretime ara vermek zorunda kalmıştı. 28 Mart’ta durdurulan üretimin daha önce iki kez farklı tarihlerde tekrar başlatılması planlansa da salgının başından itibaren Çin’de izlenen ‘Sıfır Covid’ politikası kapsamında Şanghay’da uygulanan sert önlemler ve artan vaka sayıları üretimin planlanan tarihlerde başlamasını engellemişti.

7 Nisan’da şehir genelinde uygulanan ikinci aşamanın da tamamlanmasının ardından sona ermesi beklenen karantinanın yetkili otoritelerce uzatılması, fabrikada üretimin tekrar ne zaman başlayacağı hususundaki belirsizliği artırmıştı. Reuters konuya aşina kaynaklara dayandırdığı haberinde, Tesla’nın üretime 18 Nisan Pazartesi günü tekrar başlamaya hazırlandığını bildirdi. Haberde üretime yeniden başlamak için yerel otoritelerden gerekli izinlerin de alındığı belirtilirken; salgının seyrinde olumsuz bir durum yaşanması halinde bu durumun değişebileceğine de dikkat çekildi.

Planlanan tarihte üretimin tekrar başlaması halinde fabrikanın kapalı kaldığı süre üç hafta olacak. Bu da günde yaklaşık 2.000 araç üretilen tesisin kapalı kaldığı süre boyunca en az 40.000 araç üretimini kaçırdığı anlamına gelmekte. Bunun yanında Tesla’nın üretimi sadece bir vardiya ile yeniden başlatması ve kademeli olarak arttırması bekleniyor. Bu nedenle de kapanmanın etkilerinin Nisan ayının sonuna kadar hissedileceği belirtiliyor.

Yılın ikinci çeyreği itibarıyla devam eden kesintinin çeyrek sonundaki üretim verilerini etkilemesi kaçınılmaz. Ayrıca Tesla’nın son yedi çeyrekte art arda kırmış olduğu teslimat rekorunun da Giga Shanghai’daki bu olağandışı durum sebebiyle içinde bulunduğumuz çeyrekte tekrar kırılması oldukça zor görünüyor. Tesla’nın küresel operasyonlarının ve kârlılığının anahtarı konumunda olan Tesla Giga Shanghai, markanın Model 3 ve Model Y otomobillerini üretiyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar