Tesla

Tesla Giga Şanghay’da Üretime Kısmen Ara Verdi

Elektrikli otomobil markası Tesla, Şanghay’daki fabrikasında Model Y üretimini çeşitli nedenlerle geçici olarak durdurdu.

Ahmet Demir

27 Aralık 2022 09:19
Son Güncelleme: 27 Aralık 2022 09:29
2
tesla-giga-shanghai-january-2022

Tesla’nın en büyük üretim tesisi olan Giga Şanghay’da Model Y üretimi durdu. Geçtiğimiz cumartesi itibarıyla tesiste Tesla Supercharger üretimi devam ederken Model Y’nin üretim bantları çalışmayı durdurdu.

Üretimin durması çeşitli spekülasyonlara neden oldu. Kimilerine göre bu duraklama Noel ve yılbaşı nedeniyle bir tatil olarak planlandı. Oysa ki firma geçen yıl aynı dönemde bu şekilde bir karar almayıp seri üretime tam gaz devam etmişti.

İkinci gruptakiler Çin’de hızla artan Covid vakalarının Tesla çalışanları arasında da yayılması nedeniyle bu kararın alınmış olabileceğini savunuyor. Bu söylenti doğru olabilir. Zira Çin yönetimi artan vakalar dolayısıyla karantina önlemlerini yüksek düzeye çıkarmış durumda. Ancak bu da Model Y üretiminin durdurulmasının tek nedeni olmayabilir. Çünkü aynı fabrikada Tesla’nın hızlı şarj cihazı Supercharger’ları ve araç parçalarının üretimi halen devam ediyor. Eğer Covid nedeniyle bir kapanma gerçekleşmiş olsaydı fabrikanın faaliyetlerini tam olarak durdurması gerekirdi.

tesla

Şimdi gelelim bize göre en güçlü iddiaya. Daha önceden defaatle belirttiğimiz üzere Şanghay’daki tesis halihazırda Tesla’nın en büyük fabrikası. Burada üretilen otomobiller Çin’de satılmasının yanı sıra diğer ülkelere de gönderiliyor. Ancak son zamanlarda satışların hız kesmesiyle fabrikada satışa hazır birçok aracın bulunduğu konuşuluyor. Ayrıca Çin’de üretilen elektrikli araçlara yönelik vergi teşviği uygulaması da yılbaşı itibarıyla sona eriyor. Bu da satışların bir süre daha düşük seyredeceğinin bir göstergesi. Bu nedenle düşen talebe karşı arzı azaltmak mantıklı olarak görülebilir.

Tesla tesiste üretime ne zaman başlayacak?

Küresel medyada yankı bulan üretimi durdurma kararı sonrası Tesla Çin’den yapılan açıklamada, yıllık üretim hattı bakım çalışmaları nedeniyle araç üretim hatlarının bir hafta boyunca duracağı doğrulandı. Bu haftayı çalışanlarının dinlenmesi ve personellerin yeniden organize edilmesi için fırsat olarak gören firma, 2 Ocak 2023 tarihinde yeniden tam gaz seri üretime başlamış olacak.

Elektrikli otomobil dünyasından gelişmeleri kaçırmamak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

www.twitter.com/dolubatarya
www.linkedin.com/dolubatarya
www.instagram.com/dolubatarya
www.youtube.com/dolubatarya

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar