Tesla

Tesla, Elektrikli Araçlarında Sürüş Güvenliği için Sadece Kamera Kullanmaya Başlıyor

Tesla, Ekim 2022 itibarıyla üreteceği yeni araçlarda ultrasonik sensör kullanmayı bırakıyor. Sürüş güvenliği sadece kameralara emanet.

Bilal Akgunduz

5 Ekim 2022 22:08
Son Güncelleme: 5 Ekim 2022 22:11
2
tesla-model-3-autopilot-21

Tesla, otomotiv sektöründe sürücüsüz araç çalışmalarına en fazla ağırlık veren şirket. Yıllardır tam otonom sürüş yazılımını gerçek sürücülerle test eden, kendi robotaksi filosunu kurmayı amaçlayan şirket, bu hedefe doğru ilerlerken diğer firmaların aksine ultrasonik sensör ve LiDAR yerine tamamen kameralara ağırlık veriyor. Bu doğrultuda alınan karara göre Ekim 2022 itibarıyla üretilen Model 3 ve Model Y araçlarda hiçbir ultrasonik sensör bulunmayacak.

İlginizi Çekebilir: Tesla, Yeni Üretim Teknolojisi Sayesinde Batarya Maliyetini %50 Düşürüyor

Mevcut Model 3/Y araçların ön ve arka tamponlarında toplam 12 adet ultrasonik sensör yer alıyor. Tesla Vision planı kapsamında tüm sürüş desteği ve aktif güvenlik fonksiyonlarını sadece görsel verilerin beslediği bir otopilot yazılımıyla sağlamak isteyen firma, ilk kez Mayıs 2021’de ABD’de satılan araçlarında kamera dışında sensör kullanmayı bırakacağını açıklamıştı. Bugünden sonra tüm Kuzey Amerika, Avrupa, Orta Doğu ve Tayvan’da satılacak Model 3 ve Y’ler sadece kamera barındıracak.

Geçen yıldan beri Model 3 ve Y ile sınırlı olan Tesla Vision’a geçiş, 2023’te üst segment Tesla Model S ve Model X ile tüm Tesla araç filosuna yayılmış olacak.

Tesla Vision’a Geçiş Sonrası FSD (Tam Otonom Sürüş Modu) Herkese Açılıyor

Halihazırda satılmış, teslim edilmiş otomobiller eski sensörleriyle kullanılmaya devam edecek. Fakat yeni satılacak araçlarda, önceden mevcut olan 12 ultrasonik sensör bulunmayacak. Aracın özellikle çip sayısını düşüreceği için tedarik problemlerinden daha az etkileneceği tahmin ediliyor. Fakat yakın vadedeki en büyük etki, çıkarılan sensörlerin mümkün kıldığı park asistanı, otomatik park, akıllı araç çağırma (Smart Summon) gibi fonksiyonların kısa süreliğine kullanılamaz hale gelmesi olacak.

Bu ay FSD (Full Self-Driving) özelliğine büyük bir güncelleme geleceğini müjdeleyen Elon Musk, sadece kameralı Tesla’lara park asistanı gibi fonksiyonların bu güncelleme sonrası geleceğini öngörüyor. Tesla Vision planında sonraki hamle, tam otonom sürüş modü özelliğini tüm dünyadaki Tesla sürücülerinin kullanımına açmak.

2022 sonuna kadar FSD modunun küresel açılıma hazır olması bekleniyor. Tüm Tesla sürücülerinin erişebileceği modu kullanabilmek için araç sahibinin sürüş geçmişi değerlendirilerek Tesla tarafından verilen güvenlik puanının belirli bir seviyenin üstünde olması gerekiyor.

Geçen ay tam otonom sürüş modunu deneyebilmek için gereken minimum güvenlik puanı sınırını 80’e indiren Tesla, on binlerce yeni sürücüyü beta programına kabul etmişti. AI Day 2022’de toplam FSD Beta kullanıcısının 160 bini aştığı açıklanmıştı. 2021’de yalnızca 2.000 sürücünün test ettiği Tesla’nın tam otonom sürüş yazılımı, gerçek sürüş testleriyle kısa sürede büyük ilerleme kaydetmiş oldu.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar