Tesla

Tesla, Çin’de ikinci elektrikli otomobil fabrikasını açabilir

Çin’de bir eyalet yönetimine ait resmi Wechat hesabından yayımlanan makalede Tesla’nın fabrika projesi için hazırlık yapıldığı belirtilirken, Çin’de başka eyaletlerin de ülkedeki ikinci Gigafactory için yarışa girdiğinden bahsediliyor.

Gökhan Göl

15 Şubat 2022 13:53
Son Güncelleme: 15 Şubat 2022 13:54
2
tesla-giga-shanghai-january-2022

Tesla, üretim rekorları kırdığı Şanghay fabrikasından sonra Çin’de ikinci bir elektrikli araç üretim tesisi daha kurabilir. İddialar, daha önce ilk fabrika için Şanghay ile rekabete giren Liaoning’den geldi.

Çin’in kuzeydoğusunda bulunan Liaoning eyaletinin resmi sosyal medya hesabında yayımlanan bir makale, Tesla’nın kuracağı yeni fabrika için Çin’de aktif şekilde yer aradığına ve Şanghay’da kurulan fabrikanın lokasyonunu seçmeden önce de olduğu gibi farklı eyaletlerin ve belediyelerin birbirleriyle rekabet ettiğine işaret ediyor. Amerikalı otomobil devi daha önce 2022’de yeni bir fabrikanın lokasyonunu duyurmaya hazırlandığını belirtmişti.

2021’de üretiminin tamamını Şanghay ve Fremont’ta bulunan fabrikalarda yapan firma, Giga Texas ve Giga Berlin‘de de üretimi resmen başlatmaya hazırlanıyor. Mevcut dört fabrikayla Tesla’nın üretim kapasitesinin 2023’te yıllık üç milyon aracın üzerine çıkma potansiyeli olsa da firmanın içinde bulunduğumuz on yıl için koyduğu iddialı hedefler birkaç fabrika daha kurulmasını gereklilik haline getirmiş durumda.

Gigafactory 6 için ilk duyuru 2022’de

Tesla Fremont Factory

Ocak ayında Tesla’nın dördüncü çeyrek performansının ve genel olarak 2021 yılı faaliyetlerinin değerlendirildiği webcastte konuşan CEO Elon Musk, 2022’de Tesla’nın en makul fabrika lokasyonlarını araştıracağını ve muhtemelen yıl sonuna kadar kesin kararın açıklanacağını belirtmişti.

Car News China’nın yayımlamış olduğu habere göre, bu toplantıdan bir ay sonra Liaoning Eyaleti’nin resmi Wechat hesabından paylaşılan bir belge Tesla’nın fabrika projesine değinmekte. Liaoning Release adlı hesaptan “Yeniden Canlanma Girişiminde Öncü Olmaya Çalışan Shenyang Şehrinin Dadong Bölgesinden 5 Anlayış” başlığıyla paylaşılan belge, şehrin aktif olarak fabrika projesine hazırlandığını belirtiyor. Belge ayrıca Çin’de kurulacak olan ikinci bir Tesla fabrikası için rekabet eden farklı bölgelerden de bahsediyor.

Kuzeydoğu Çin’deki en büyük şehir olan Shenyang, aynı zamanda Liaoning Eyaleti’nin de başkenti. Tesla Çin’in Halkla İlişkiler departmanı Shenyang’da kurulacak bir fabrika için kesinleşmiş bir plan olmadığını söylerken; markanın ülkede yeni bir fabrika yeri arayışında olduğunu inkâr etmedi. Tesla bu arayışında vergi indirimleri gibi mali teşvikler değil, üretim kapasitesinin mülkiyeti açısından daha az kısıtlama talep ediyor.

2013 yılında hükümet tarafından özellikle yabancı yatırımı teşvik etmek amacıyla başlatılan “Serbest Ticaret Bölgeleri” uygulaması kapsamında Çin’deki ilk fabrikasını Şanghay Serbest Ticaret bölgesinde inşa eden Tesla, ülkede tamamen yabancı sahipliğindeki ilk otomobil fabrikasını kurmuştu. Otomobil devi Çin’deki ikinci bir fabrika için de benzer bir zemin ararken halihazırda Tesla’nın üretim hacmi en büyük fabrikası ve ana ihracat merkezi olan Şanghay’daki Gigafactory’nin başarısını da tekrarlamak istiyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar