Tesla

Tesla, 2021 yılında 54 milyar dolar gelir elde etti

2021 dördüncü çeyreğinde 17,7 milyar dolar gelir açıklayan elektrikli otomobil üreticisi, 2,3 milyar dolar kâr etmeyi başardı. Son çeyrekte 300 binden fazla araç teslimatı gerçekleştirildi.

Bilal Akgunduz

27 Ocak 2022 08:59
Son Güncelleme: 27 Ocak 2022 08:59
2
tesla-giga-berlin-inside-factory

Tesla, 2021 dördüncü çeyrek finansal sonuçlarını yayımladı. Yılın son çeyreğinde beklentileri aşarak 17,7 milyar dolar gelir elde eden elektrikli otomobil üreticisi, 2,3 milyar dolar da kâr açıkladı. Böylece Tesla küresel tedarik problemlerine rağmen 10 ay üst üste kârlılığını korumuş oldu.

2021’in tamamında gelirleri 54 milyar doları aşan Elon Musk’ın şirketi, yıllık bazda gelirlerini %68,8 artırdı. İki fabrika ile 1 milyona yakın elektrikli araç üreten Tesla’nın Giga Texas ve Giga Berlin’de resmen üretime başlamasıyla 2022’yi en az %50 büyümeyle kapatacağı tahmin ediliyor.

Tesla’nın Model Y üretimi gerçekleştireceği iki yeni fabrikası Giga Texas ve Giga Berlin’de operasyonların resmen başladığı da açıklandı. Fabrika içinden yeni görüntüler paylaşan şirket, 2022 ilk çeyreğinde bu iki fabrikadan araç teslimatları gerçekleştirmeye başlamış olacak. 2022 ikinci çeyreğinde ilk defa tam dört fabrikayla üretim yapacak Tesla, yeni rekorlar kırmaya geliyor.

Tesla Türkiye tarafından ülkemizde de satışa sunulacak Alman üretimi Model Y, 4680 olarak bilinen Tesla’nın özel tasarımı lityum iyon pillerden enerjisini alacak. Pillerin oluşturduğu batarya pakedi, araç şasisinin bir parçası işlevini görecek. Böylece araç maliyetinin düşeceği ve aracın daha verimli çalışacağı öngörülüyor.

Tesla Semi ve Cybertruck 2023’te lanse edilecek

Tesla Semi Giga Nevada

Hissedarların sorularını yanıtladığı çağrıda Elon Musk, maalesef 2022’de yeni bir araç piyasaya sürmeyeceklerini doğruladı. Buna rağmen elektrikli tır Tesla Semi’nin yeni görüntüsü paylaşıldı ve Giga Nevada’nın yanında sınırlı üretimi başlayan ağır vasıta aracın ciddi şekilde test edildiği kanıtlandı. Ancak hacimli üretime geçilip toplu teslimatlara başlanması 2023’ü bulacak.

Aynı şekilde Tesla Cybertruck da 2023’ten önce müşterilere teslim edilemeyecek. Boyasız, kaportasız yeni bir üretim süreciyle geliştirilen elektrikli pickup, düşük maliyetle üretilmeye çalışılıyor. Bu seneyi üretim sürecini optimize etmeye ayıran Elon Musk, yapısal batarya pakedi (structural battery pack) ile Tesla’nın rakiplerinden çok daha verimli bir üreticiye dönüşmesi için çaba harcıyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar