Ssangyong

Ssangyong, 254 milyon dolara satıldı

Güney Koreli otomobil üreticisi Ssangyong, 254 milyon dolar karşılığında yine Koreli Edison Motors’a satıldı. Firma, yeni dönemde elektrikli otomobillere yoğunlaşacak.

Bilal Akgunduz

10 Ocak 2022 17:31
Son Güncelleme: 10 Ocak 2022 17:31
2
Ssangyong-Rexton-1

Birkaç yıldır finansal sıkıntılarla boğuşan Güney Koreli otomobil üreticisi Ssangyong, bugün resmen Edison Motors tarafından satın alındı. Aralık 2020’de iflas başvurusunda bulunan şirket, iflas mahkemesinden çıkan onay kararı sonrası bir kez daha el değiştirdi. SUV ve pick-up tarzı araçlarıyla ülkemizde de faaliyet yürüten Ssangyong, daha önce 2011’de yine iflasın eşiğindeyken Hintli Mahindra & Mahindra Ltd.’nin yatırımıyla sektöre tutmuştu.

Elektrikli otomobil dönüşümünü önemseyen Edison Motors öncülüğünde bir konsorsiyum, Ssangyong’un %95 hissesine karşılık 254 milyon dolar ödeyecek. Bu meblanın büyük bölümü şirketin mevcut borçlarını ödemek için kullanılacak. Ssangyong’un yeni sahibi Edison Motors, 2025’e kadar 20, 2030’a kadar 30 elektrikli otomobille küresel piyasalara güçlü dönüş yapmayı planlıyor.

Halihazırda ticari elektrikli araçlar üretmekte olan Edison Motors, Ssangyong’un elektrikli dönüşümü için 850 milyon dolara kadar çıkacak bir yatırım öngörüyor. Kendi binek otomobillerini geliştirmeyi bırakmayacak olan şirketin Tesla Model S‘e rakip Smart S ve Model X‘e rakip olacak Smart X adında iki yüksek performans modeli bulunuyor.

Elektrikli Ssangyong Korando e-Motion satışa çıkıyor

Yüzlerce milyon dolarlık borca rağmen Haziran 2021’de ilk elektrikli otomobili Korando e-Motion‘ın seri üretimine başlayan Ssangyong, borçlarını ödeyip faaliyetlerini normale döndürdükten sonra bu modeli Avrupa’da tüketiciyle buluşturacak. Elektrikli Korando’nun Avrupa ülkelerine ihracatı geçtiğimiz yıl eylülde başlamıştı. Ancak şirketin nakit akışında yaşanan sıkıntılar resmi lansmanın ertelenmesine neden olmuştu.

61,5 kWh kapasiteli LG Chem üretimi batarya pakedine sahip Ssangyong Korando e-Motion, 190 beygir güç ve 360 Nm tork üretebiliyor. Tek şarjda 339 kilometre yol katedebilen elektrikli SUV, İspanya’da 36 bin avro başlangıç fiyatına sahip. Aracın Avrupa’daki ilk teslimatları önümüzdeki aylarda resmen başlayacak.

2022’de bir yeni model daha lanse edeceği belirtilen Ssangyong, büyük SUV segmentinde J100 kod adıyla ikinci bir elektrikli araç geliştiriyor. Firmanın iflas ve el değiştirme süreci geliştirme çalışmalarını ve lansman takvimini ne kadar etkiledi bilinmiyor. Ancak şirketin pürüzsüz bir biçimde geçiş sürecini atlatması için çalışan Edison Motors, en kısa süre içerisinde mümkün olan en çok sayıda elektrikli aracın fabrikadan müşterilere teslim edilmesi için çaba harcayacağını taahhüt ediyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar