Rivian

Rivian, borsaya açıldığı ilk günde 90 milyar dolar değerlemeye ulaştı

Elektrikli araç üreticisi Rivian nihayet ABD’de borsaya açıldı. Halka arz öncesi 78 dolar olarak öngörülen hisse fiyatı, neredeyse yüzde 40 artışla 106 dolara dayandı.

Bilal Akgunduz

11 Kasım 2021 22:38
Son Güncelleme: 11 Kasım 2021 22:52
2
rivian-ipo-nasdaq

Aylar süren söylenti ve haberlerden sonra elektrikli araç girişimi Rivian nihayet ABD’de borsaya açıldı. Halka arz öncesi 78 dolar olarak öngörülen hisse fiyatı, neredeyse yüzde 40 artışla 106 dolara dayandı. ABD’de 2012’de Facebook IPO’sundan sonra en büyük halka arz oldu.

2009’da MIT mezunu mühendis RJ Scaringe tarafından kurulan Rivia , önceki elektrikli araç girişimlerinde başarısız olmuştu. Bu defa tek bir araç satmamış olmasına rağmen Amazon’un desteğini alan şirket, borsadaki ilk gününde 86 milyar dolar değerlemeyi geride bıraktı.

Jeff Bezos’un geçen sene en büyük yatırımcı olarak desteklediği Rivian, bugünlerde NASDAQ’ta beklenmedik bir başarı yaşanıyor. Zira sene başındaki son yatırım turunda halka arzı gündemde değilken ve hatta tek bir araç dahi üretmemişken 27,5 milyar dolar değerlemeye ulaşmıştı.

Genç araç üreticisinin portföyünde iki model bulunuyor; elektrikli pickup Rivian R1T ve elektrikli SUV Rivian R1S. R1T, dört elektrik motoruyla geliyor ve 800 beygir güç, 1.220 Nm tork üretebiliyor. 200 km/saat azamî hıza sahip pickup aracın 135 kWh bataryası ile 483 kilometre yol katedilebiliyor. Benzer özelliklerdeki R1S ise biraz daha yüksek olan enerji tüketim değerleri dışında pickup versiyonuyla neredeyse aynı özelliklere sahip.

Rivian’ın hisse değeri piyasalar açılmadan önce 109 dolara kadar çıktı. İkinci günde ise değerleme 99 milyar dolara kadar çıktı. CJ Scaringe’in hissesi ise 1,7 milyar dolara ulaşarak Rivian’ın kurucusu ve CEO’sunu bir günde milyarderler kulübüne sokmuş oldu. Fakat girişim için her şey borsaya arz kadar pürüzsüz ilerlemiyor.

Rivian hâlâ seri üretim ve teslimatlarda zorlanıyor

Rivian forumları ve Reddit yorumlarına göre bazı R1T teslimatları ekimden Şubat 2022’ye ve hatta gelecek yılın bahar aylarına kadar ertelendi. Erteleme resmî olarak tedarik problemlerine bağlanırken asıl sorunun teslimata hazır araçlardaki kalite problemleri olduğu iddia ediliyor.

Her ne kadar Rivian bugün neredeyse 100 milyar dolar piyasa değerine ulaşarak Ford ve General Motors’u geride bıraksa da çözmesi gereken bir seri üretim problemiyle karşı karşıya. Firma, 2030’a kadar 4 fabrikada yılda 1 milyon elektrikli araç üretmeyi planlıyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar