Renault

Renault-Volvo Ortaklığı Yeni Elektrikli Panelvan Üretecek!

Renault ve Volvo, bütünleşik batarya platformu kullanan tamamen elektrikli hafif ticari panelvan geliştirme hedefiyle ortak şirket kuracak.

Soner Erucar

8 Ekim 2023 10:15
Son Güncelleme: 8 Ekim 2023 11:20
2
renault_bayrak

Elektrikli araç yarışında hafif ticari panelvan kategorisine yeni oyuncular geliyor!

Elektrikli araç alanında her geçen gün taze oluşumlar ve ortaklıklar kurulmaya devam ediyor. Renault Grup ve Volvo Grup, bütünleşik batarya platformu kullanan tamamen elektrikli hafif ticari panelvan geliştirme hedefiyle ortak şirket kuracak.

Halihazırda Renault, Dacia, Alpine ve Mobilize alt markalarından sorumlu olan Renault Grubu, 2040 yılına kadar tamamen karbon nötr bir şirket olmak için çalışıyor. Fransız otomobil üreticisi, elektrikli binek araçların geliştirilmesi ve teslimi için şimdiden milyarlarca dolar yatırım yaptı. Şu an ise şirket, Volvo ile kurulacak ortaklık kapsamında malların en yakın dağıtım merkezinden ev veya iş yeri gibi nihai varış noktasına taşınmasını ifade eden “son mil teslimatı” sürecinin tamamen elektrikli hale getirilmesinde rol almak istiyor.

Kara, hava ve deniz için küresel lojistik çözümleri geliştiricisi olan CMA CGM Group’u da içeren ortak girişime dair ayrıntılar paylaşıldı. Açıklamalarda, hem Renault hem de Volvo Group’un önümüzdeki üç yıl içinde 300 milyon euro yatırım yapmayı planladığı ve bu kapsamda iki ortağa da yüzde 50-50 özsermaye hissesine izin veren bağlayıcı anlaşmalar imzalanacağı belirtildi.

CMA CGM Group yeni şirkete katılmak için bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu imzaladı ve 120 milyon euro yatırım yapma sözü verdi. Şirketler birlikte, özellikle lojistik ile kiralama için tasarlanmış tamamen elektrikli, yazılım tanımlı araç ailesini geliştirmek ve üretmek için çalışacak. Panelvan, 800V batarya kapasitesi gibi iddialı seçenekler ile müşterilere sunulacak.

Renault ve CMA CGM ile kurulan yeni ortak girişim hakkında konuşan Volvo Grup başkanı ve CEO’su Martin Lundstedt, “Yeni bir şirket kurma hedefiyle sürdürülebilir taşımacılık çözümlerine doğru yolculuğumuzda bir adım daha atmanın heyecanını yaşıyoruz… Temiz, verimli ve güvenli şehir içi ulaşıma yönelik talebin arttığını görüyoruz ve bunu başarma anahtarının ortaklık ve işbirliği olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. İlerleyen tarihlerde ismi açıklanacak yeni şirketin tüm düzenleyici onay süreçlerini takiben 2024 başlarında Renault markasının ana vatanı Fransa’da faaliyete geçmesi ve 2026 yılına kadar elektrikli panelvan üretimine başlaması hedefleniyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar