Tesla

Panasonic, Tesla’nın Kullanacağı Yeni Pillere %20 Daha Fazla Enerji Depolayacak

Panasonic, yeni lityum-iyon pilleriyle Tesla elektrikli otomobillerin menzilini 100 kilometre artırmayı hedefliyor.

Bilal Akgunduz

13 Temmuz 2022 20:23
Son Güncelleme: 13 Temmuz 2022 20:24
2
tesla-cybertruck-production-time-21

Panasonic, geliştirdiği yeni teknoloji(ler) sayesinde elektrikli araçların menzilini %20 uzatmış olacak. Lityum iyon pil çözümlerini yenileme çalışmalarını sürdüren Japon teknoloji devi, pil hücrelerinin nominal voltajını yükselterek enerji yoğunluğunu yüzde 20 artırmayı hedeflediğini açıkladı. Teknolojinin pazara entegrasyonu ise 2030’dan önce tamamlanacak.

Tesla’nın Giga Nevada fabrikasındaki üretim ortağı olan Panasonic, halihazırda hücre seviyesinde hacim bakımından 750 Wh/litre, ağırlık açısından ise 271 Wh/kg enerji yoğunluğuna sahip piller üretiyor. Firmanın CTO’su Shoichiro Watanabe, mevcut pil kimyasında yapılan değişikliklerle nominal voltajı 3.6-3.7V seviyesinin üstüne taşıyarak aynı ağırlıkta bataryaya %20 daha fazla enerji depolayacaklarını belirtiyor. Bu durumda enerji yoğunluğu bir kilogramda 321 Wh seviyesinde olacak.

Yeni teknolojik gelişme sayesinde Tesla’nın Model Y gibi bir elektrikli araçta aynı ağırlıkta batarya ile 100 kilometre daha fazla yol katedebileceğini söylemek mümkün. Bu teknolojik ilerleme, Panasonic’in NCA (Nikel kobalt aluminyum) katotlu pillerinin yüksek voltajda hem termal stabilitesini sağlamayı hem de uzun ömürlü olabilmesinin önünü açıyor.

4680 Tipi Panasonic Piller de Yolda

Sadece yeni pil kimyasıyla yetinmeyen Panasonic, yakında Tesla ile özdeşleşen 4680 ölçülerdeki büyük silindirik pillerin de pilot üretimine başlayacak. Aynı pil formülüyle aynı alana daha fazla enerji sığdırmayı mümkün kılan bu pil tasarımı, Tesla’nın Kato Road ve Giga Texas tesislerinde batarya hücresi üretiminde çığır açacak dry-coating yöntemiyle imal ediliyor. Panasonic ise şimdilik eski yöntemlerle üretimi sürdürecek.

4680’in enerji yoğunluğuna ek olarak araç mukavemetini artırma noktasında da katkıları olacak. Yeni nesil Tesla Model Y’lerde bu pillerin kullanıldığı yapısal batarya paketiyle bir taraftan bataryayı şasinin bir parçası haline getiren teknoloji devi, bir taraftan da araç ağırlığını ciddi şekilde düşürmeyi başarmıştı.

Elektrikli araçlarında 4680 pillerle yaşanan yapısal değişimi Model Y dışında diğer modellerine de taşımak isteyen Elon Musk, Panasonic başta olmak üzere LG Chem, Guoxuan High-Tech gibi firmaları da kendi tarafına çekmişti. 2023 ve sonrası elektrikli araçlarda silindirik pillerin 18650 ya da 2170 yerine 4680 ölçülerde olması, araç bataryalarında hücre sayısının 4-5 binlerden 900’lere düşmesi bekleniyor. Bu dönüşümle

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar