Tesla

Otomobillere Yönelik Çip Pazarı 10 Yılda 153 Milyar Dolar Büyüklüğe Ulaşacak!

Artarak devam eden yatırımları takiben 2032 yılıyla birlikte otomotiv yarı iletken çip pazaru 153,86 milyar dolara ulaşacak.

Soner Erucar

17 Ekim 2023 12:29
Son Güncelleme: 17 Ekim 2023 13:33
2
original

Küresel ölçekte otomotiv yarı iletken çip pazarı, otonom ve akıllı araçların yükselişiyle birlikte büyüme kaydediyor!

Allied Market Research tarafından “2023-2032 Yılları Arasında Bileşenlere (İşlemci, Analog IC, Ayrık Güç, Sensör, Bellek, Diğerleri), Araç Tipine (Binek Araç, Hafif Ticari Araç, Ağır Ticari Araç), Tahrik Tipine (İçten yanmalı motor, Elektrikli), ve Uygulamaya (Güç Aktarma Organları, Güvenlik, Gövde Elektroniği, Şasi, Telematik ve Bilgi-Eğlence) Göre Otomotiv Yarı İletken Pazarı Küresel Fırsat Analizi ve Endüstri Tahmini” isimli bir rapor yayımlandı.

Rapora göre 2022’de 59,68 milyar dolar gelir elde eden küresel otomotiv yarı iletken çip endüstrisinin 2032 yılında 153,86 milyar dolar gelir elde etmesi ve 2023’ten 2032 yılına kadar %10,1’lik bir Bileşik Büyüme Oranı (Compound Annual Growth Rate, CAGR) göstermesi bekleniyor.

Çalışma, küresel otomotiv yarı iletken çip pazarının bu önemli oyuncularına dair ayrıntılı bir analiz sunuyor. Bu oyuncuların pazar paylarını artırmak ve farklı bölgelerdeki hakimiyet paylarını korumak için ortaklık yahut ürün lansmanı gibi farklı stratejileri benimsediğini işaret ediyor. Aynı zamanda rapor, rekabet senaryosunu sergilemek amacıyla ürün portföyünü ve piyasa oyuncularının stratejik hamlelerini vurgulama açısından önem arz ediyor.

Raporda belirtilen otomotiv yarı iletken sektöründeki öncü pazar oyuncuları şu şekilde:

  • Analog Devices, Inc.
  • Infineon Technologies AG
  • Micron Technology, inc.
  • NXP Semiconductors
  • Semiconductor Components Industries, LLC. (ON Semiconductor)
  • Renesas Electronics Corporation
  • Robert Bosch GmbH
  • ROHM Co., Ltd.
  • STMicroelectronics
  • Texas Instruments Incorporated

Elektrikli ve hibrit araçların benimsenmesindeki artışla beraber gelişmiş araç güvenliği, konfor sistemlerine olan talebin artması, gelişmiş kullanıcı arayüzüne yönelik yenilikçi teknolojilerin müdahalesi gibi faktörler otomotiv yarı iletken pazarının büyümesini hızlandırıyor. Ek olarak performans ve operasyonel verimliliği artırmak için gelişmiş güç yarı iletkenlerine olan talebin artması ve otonom araçların yükselişi de pazarda faaliyet gösteren oyuncular için dikkate değer bir büyüme fırsatı sunuyor. Ancak aşırı iklim koşullarındaki operasyonel başarısızlıkların ve dünya çapındaki çip kıtlığının yol açtığı zorlukların pazar büyümesine azaltıcı yönde tesir etme potansiyeli taşıdığını da unutmamak gerekiyor.

Araç türü bazında 2022 yılında en yüksek pazar payına sahip olan binek otomobil segmenti, küresel otomotiv yarı iletken pazarı gelirinin yaklaşık beşte dördünü oluşturuyor ve söz konusu dönem boyunca liderlik statüsünü koruyacağı tahmin ediliyor.

Bölge bazında gelir açısından en yüksek pazar payına sahip olan ve 2022 yılında küresel otomotiv yarı iletken pazarı gelirinin yaklaşık beşte ikisini oluşturan Asya-Pasifik bölgesinin de dönem içerisinde liderlik statüsünü koruması bekleniyor. Tabi ki bu gelişme, Çin’in elektrikli araçları ve otonom sürüş teknolojilerini hızlı bir şekilde benimsemesi yoluyla kaydettiği dikkate değer büyümenin nedeni olarak değerlendiriliyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar