Volvo

Northvolt’tan 5,1 Milyar Dolarlık Dev Batarya Fabrikası!

Northvolt, hükümet teşviklerinin de katkısıyla Kuzey Amerika’daki ilk batarya fabrikası için Kanada’nın Quebec bölgesini seçti.

Soner Erucar

2 Ekim 2023 19:57
Son Güncelleme: 2 Ekim 2023 19:58
2
Northvolt_1

Northvolt, Kuzey Amerika yatırımları için Kanada’yı seçti!

İsveçli batarya üreticisi Northvolt, Montreal’in doğusundaki Quebec’te McMasterville ile Saint-Basile-le-Grand yakınlarında 5 milyar dolarlık bir batarya fabrikası kuracağını duyurdu.

İlk fazın inşaatına bu yıl sonundan önce başlanacak olan fabrikanın tam olarak faaliyete geçtiğinde “Northvolt 6” olarak anılması ve 3 bin kişiye istihdam sağlaması bekleniyor. Fabrika, 2026 yılında tam üretime ulaştığında yıllık 60 GWh kapasiteye sahip olacak.

Devlet yetkilileri anlaşmayı imzalamak için Northvolt’e yaklaşık 1 milyar dolar sağlamayı kabul etti. Böylece devlet sübvansiyonlarından yararlanan Nortvolt’un faaliyetlerini daha hızlı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Global ölçekte “en yeşil” bataryaları üretmeye kararlı olan Northvolt, Quebec bölgesinin hidroelektrik enerjisine olan erişim kolaylığı gibi yönleriyle birlikte fabrikalarını işletmek için %100 oranında sıfır emisyonlu elektrik kullanımı hedefini gerçekleştirmeyi amaçlıyor.

Northvolt’un CEO’su ve kurucu ortağı Peter Carlsson, “Northvolt’un kuruluşundan bu yana geçen yedi yılda tek hedefimiz olan batarya üretimi için yeni, sürdürülebilir bir model oluşturma gayemizin peşinden gittik.” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Montreal’in yaklaşık 560 km kuzeybatısındaki La Corne,Quebec bölgesinin yakınlarında var olan lityum madeninin bu yıl faaliyete geçmesi bölgenin kritik değerini artıran etmenler arasında yer alıyor.

Avrupa’da BMW, Volkswagen ve Volvo için batarya üreten Northvolt’un yeni Quebec tesisinde üretilen bataryalar için müşterileri sıraya koyulduğu bilinse de söz konusu isimler paylaşılmadı. Quebec fabrikasında batarya geri dönüşüm faaliyeti gerçekleştirilebilmesinin yanında batarya üretimi için gereken lityum, kobalt ve nikel gibi diğer hammaddelerin yarısının fabrikanın geri dönüşüm kısmından karşılanabilmesi hedefleniyor.

Northvolt, yenilenebilir enerji ve hammaddelere benzersiz erişimi sayesinde bölgeyi firmanın Avrupa dışındaki ilk devasa fabrikası için ideal operasyon üssü olarak gördüğünü belirtiyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar