Nissan

Nissan, Avrupa’da sadece elektrikli araç satacak

Nissan, 2030 yılıyla birlikte Avrupa’da satılan tüm araç modellerinin tamamen elektrikli olacağını duyurdu.

Soner Erucar

25 Eylül 2023 18:40
Son Güncelleme: 25 Eylül 2023 18:42
2
nissan_x-trail_ev_render_2022

Nissan elektrikli araç sektöründeki gücünü artıracak adımlar atıyor!

Nissan bugün yaptığı açıklamada şu andan itibaren Avrupa’da piyasaya sürülecek yeni modellerin tamamen elektrikli olacağını ve 2030 yılıyla birlikte sadece elektrikli araç satmayı planladıklarını ifade etti.

Nissan CEO’su Makoto Uchida, “Artık geri dönüş yok, Nissan 2030 yılına kadar Avrupa’da tamamen elektrik modellerine geçiş yapacak. Bu kararın işimiz, müşterilerimiz ve gezegenimiz için yapılacak en doğru şey olduğuna inanıyoruz.” dedi.

Japon otomobil üreticisi, Avrupa için halihazırda onaylanan iki yeni elektrikli araç modelinden birinin İngiltere’nin kuzey bölgesinde yer alan Sunderland fabrikasında üretileceğini kaydetti. Nissan, geçtiğimiz yıl Sunderland otomobil fabrikasının yanındaki tesisi genişletmek için 1 milyar sterlin yatırım yapmayı planladığını duyurmuş ve hükümet projeye 100 milyon sterlin tutarında katkıda bulunmuştu.

Nissan, İngiltere’de kendi bataryasını üretme kapasitesine sahip tek otomobil şirketi olmasıyla öne çıkıyor. Bu durum da doğal olarak Nissan’a pillerinin büyük çoğunluğunu Çin’den ithal eden diğer otomobil üreticilerine kıyasla kayda değer bir avantaj sağlıyor.

Firma bu yılın başlarında Tesla gibi nispeten yeni markaların olduğu bir alanda rakiplerine yetişmeye çalışırken elektrikli araç modelleri için hedeflerini artırarak 2030 yılına kadar 19 yeni elektrikli araç modelini piyasaya süreceğini paylaştı.

İngiltere yeni benzinli ve dizel otomobil satışına ilişkin 2030 yasağını 2035 yılına ertelemesine rağmen Nissan yetkilileri takvim akışı konusunda kararlı gözüküyor. Otomobil ticaret kurumu SMMT (The Society of Motor Manufacturers & Traders), yasağın ertelenmesi yönünde alınan kararın tüketicilerin elektrikli araçlara geçiş sürecinde gecikmeye yol açacağı yönündeki endişelerini dile getirmişti.

Ayrıca Nissan, 2030 yılının başına kadar elektrikli araçların hem şarj süresini hem de maliyetini azaltması beklenen yeni batarya teknolojisini tanıtmayı planlıyor. Ancak elektrikli araçların ne zaman benzinli arabalarla aynı maliyete sahip olacağı hususu konusunda bir açıklama yapılmadı.

Avrupa’da 2030 yılına kadar tamamen elektrikli olma yönündeki yeni hedef, Nissan’ı, 2030’a kadar Renault markasını tamamen elektrikli hale getirmeyi planlayan ittifak ortağı Renault ile aynı çizgiye getiriyor.

Diğer araç firmaları da benzer kararlar içerisinde gözüküyor. Ford ve Stellantis 2030 yılına kadar Avrupa’da tamamen elektrikli modele geçmeyi planlarken Volvo 2030 yılına kadar dünya çapında yalnızca elektrikli araç satmayı planlıyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar