Foxtron

New Holland Elektrikli Traktörünün Prototipini Tanıttı

New Holland, daha önce geliştirmeye başladığını duyurduğu elektrikli ve otonom T4 adı verilen traktörünün prototipini Arizona’da düzenlenen bir etkinlikte tanıttı.

Ahmet Demir

17 Aralık 2022 12:05
Son Güncelleme: 17 Aralık 2022 12:54
2
nhh3

Elektrikli araçların kullanım alanına her geçen gün bir yenisi daha ekleniyor. Elektrikli bisikletler, motosikletler ve hatta elektrikli jet-ski gibi araçların her gün bir başkası tanıtılıyor. Ülkemizde de yükselen akaryakıt fiyatları nedeniyle elektrikli araçlara karşı ilgi oldukça fazla. Düşük tüketim maliyetleri nedeniyle her türden ihtiyaca çözüm olan araçlara New Holland tarafından elektrikli traktör de eklendi.

New Holland

New Holland dünyanın en büyük traktör üreticilerinden biri. Ülkemizde de binlerce çiftçi bu markanın araçlarını uzun yıllardır kullanıyor. Değişen ve gelişen otomotiv sektörüne kayıtsız kalamayan firmanın mühendisleri ilk elektrikli traktör prototipini gün yüzüne çıkardı.

Elektrikli araç ekosisteminde firmalar iş birliğine giderek beraber hareket edebiliyor. New Holland da çatı şirket CNH Industrial’ın yatırımcısı olduğu kardeş şirketi diyebileceğimiz Monarch Tractor ile işbirliğine gitti. Aracın ortaya çıkış sürecinden bahsettikten sonra şimdi özelliklerine değinelim.

New Holland

New Holland Elektrikli Traktörün Özellikleri Nedir?

Prototip aşamasındaki aracın adı şimdilik T4. Aracın teknik özellikleri ise hayli dikkat çekici. 120 beygir motor gücüne ulaşabilen araç 440 Nm’ye kadar tork sağlayabiliyor. Saatte 40 km hıza kadar çıkabilen traktörün batarya kapasitesi henüz belli değil. Ancak araçta hızlı şarj özelliği mevcut ve bu sayede 1 saatlik hızlı şarjla batarya tam dolu hale gelebiliyor.

Firmanın en büyük iddiası ise aracın otonom olması. Bu özellik için araç sensörler ve kameralarla donatılmış. Telefondaki uygulama yardımıyla araç dışardan yönlendirilebiliyor. Ayrıca tıpkı sürü insansız hava araçlarında olduğu gibi birden fazla araca komut verilebilecek. Uygulamadaki ‘Gölge takip’ modu bu hizmete olanak sağlıyor. Bu özellik ABD’deki geniş arazilerde üretim yapan çiftçiler için büyük kolaylık gibi görünüyor.

New Holland

Elektrikli araçların en büyük artılarından biri de sessizlik. Firma T4’ün dizel traktörlerine göre yüzde 90 daha az gürültülü olduğunu iddia ediyor. Ayrıca dizel modellere göre daha yüksek yol tutuşu ve yumuşak direksiyon yönetimi de bir başka vaat olarak dikkat çekiyor.

Elektrikli Traktör Ne Zaman Satışa Çıkacak?

New Holland, hem elektrikli hem otonom traktörün seri üretimine 2023 sonunda başlamayı planlıyor. İlk olarak ABD’de piyasaya sürülecek aracın Avrupa’ya geliş tarihi ve fiyatı henüz belli değil. Üretimin tıpkı New Holland iş ortağı Monarch Tractor için de üretim yapan Tayvanlı Foxconn’un Ohio fabrikasında gerçekleşmesi bekleniyor. İlk etapta üretimi Foxconn’a emanet edip ardından kendi tesisleri için elektrikli traktör yatırımı yapması kuvvetle muhtemel.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar