Mercedes

Mercedes’ten Eksenel Akılı Motora Sahip Elektrikli Araç Geliyor!

Mercedes, Berlin’deki kendi tesislerinde üreteceği ilk eksenel akılı motorları elektrikli G-Wagon, EQG ile birlikte 2024’te piyasaya sürmeyi planlıyor.

Bilal Akgunduz

20 Haziran 2023 19:15
Son Güncelleme: 20 Haziran 2023 19:15
2
23C0209_001

Mercedes’ten eksenel akılı motora sahip elektrikli araç geliyor. Geçtiğimiz hafta lanse edilen Mercedes’in Vision One-Eleven konsepti, sıra dışı tasarımından çok motor teknolojisiyle bizleri heyecanlandırdı. Zira konsepte güç veren eksenel akılı motorlar, yüksek performans değerleriyle elektrikli araç sektöründe devrim yapmaya geliyor.

İlk kez 1889’da Nikola Tesla tarafından patentlenen eksenel akılı motor türü, uzun süredir var olmasına rağmen daha kolay tasarlanıp üretilebilen radyal akılı, yani günümüzün en yaygın DC motor türüne yenik düşmüştü. Ancak elektrikli araçların yaygınlaşması, daha verimli motorlar geliştirilmesine yönelik yatırımın artması sayesinde eksenel akı türüne rağbet de hızla artmaya başladı.

2021’de YASA adlı İngiliz girişimi satın alan Mercedes, bu alanda en yoğun çalışma yürüten otomobil üreticilerinden biri. Vision One-Eleven ile ilk kez bir eksenel akılı model örneği ortaya koyan Alman dev, normal bir elektrik motoruna kıyasla üçte bir ağırlık ve yine üçte bir hacimde geliştirdiği eksenel akılı motorları doğrudan tekerin arkasına yerleştirebiliyor.

Diğer motor türleriyle karşılaştırıldığında hem güç hem de tork yoğunluğu çok daha yüksek olan eksenel akılı motorlar, nadir element ve diğer pahalı malzemelere ihtiyacı da azaltıyor. Tork açısından zengin bu motorun avantajı, radyal akılı motorun aksine elektromanyetik akışın dönüş eksenine dik değil paralel akması. Bu sayede hem güç ve tork üretiminin arttığı hem de yüksek güç/tork seviyelerinde daha uzun süre kalınabildiği belirtiliyor.

Mercedes, Berlin’deki kendi tesislerinde üreteceği ilk eksenel akılı motorları elektrikli G-Wagon, EQG ile birlikte 2024’te piyasaya sürmeyi planlıyor. Dört motorlu olması beklenen EQG, bu sayede hem yüksek performans hem de yüksek manevra kabiliyeti elde edecek. Üretim hacminin artmasıyla çok daha fazla Mercedes aracında eksenel akılı motor ya da motorlar görmeye başlayacağız.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar