Mercedes

Mercedes | Katı Hal Bataryalara Gerek Kalmayabilir!

Mercedes’ten Toyota’nın desteklediği katı hâl batarya teknolojisi hakkında ‘gerçekçi’ sözler!

Sadrettin Akpınar

12 Ocak 2024 16:33
Son Güncelleme: 12 Ocak 2024 16:33
2
IMG_5272

Mercedes: “Katı hâl bataryaya gerek kalmayabilir.”

⚡#Mercedes’ten Toyota’nın desteklediği katı hâl batarya teknolojisi hakkında ‘gerçekçi’ sözler!

🗣️Autocar’a konuşan Mercedes CTO’su Markus Schäfer, katı hâl bataryanın beklendiği kadar büyük bir devrim olmayacağını, enerji yoğunluğu ve maliyet konusundaki avantajının azaldığını açıkladı.

🟢Katı hâl batarya; patlamaması, 15 dakikada şarj olabilmesi ve enerji yoğunluğunu 2-3 katına çıkarmasıyla bazı otomobil üreticileri tarafından ‘kurtarıcı teknoloji’ olarak lanse ediliyor.

⚠️Toyota, Nissan gibi firmalar 2028’den önce tam katı hâl bir batarya üretemeyeceklerini, seri üretime uygun ve makul maliyetle üretim için çalışmaların devam ettiğini açıklamıştı. Ancak bir yandan mevcut lityum iyon batarya teknolojisi gelişmeye devam ediyor. Bu sayede zaten şarj süreleri 15 dakikalara, enerji yoğunluğu 300 Wh/kg seviyesine kadar çıkmış durumda.

🔋Katı hâl lityum-metal bataryalara pek gerek kalmadığını düşünen Mercedes, halihazırda Sila Nanotechnologies firmasıyla birlikte lityum iyon bataryalardaki grafit anot yerine nano-kompozit silikondan imal edilen yeni nesil bir anot kullanarak enerji yoğunluğu ve şarj hızını artırmak için çalışıyor.

✅Bataryalarda daha fazla silikon kullanımı ile birlikte enerji yoğunluğunun %20-40 artması, hacimsel enerji yoğunluğunun ise 800 Wh/litreye kadar yükselmesi amaçlanıyor. Nano-kompozit silikon, nano-tel silikon ve diğer malzeme seçenekleri henüz yüksek maliyeti nedeniyle sadece üst düzey projelerde kendine yer bulabiliyor. Ancak 2024 ve sonrasında üretimin de artmasıyla silikon anotlu bataryaların hızla yaygınlaşacağı tahmin ediliyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar