Mercedes

Mercedes EQG, Silikon Anotlu Yeni Nesil Batarya İle Gelecek

Mercedes’in ilk elektrikli G-Class modeli EQG, silikon anotlu yeni nesil batarya sayesinde ağırlığı düşürürken uzun menzil de sağlayacak.

Bilal Akgunduz

24 Ağustos 2022 10:24
Son Güncelleme: 24 Ağustos 2022 10:24
2
Mercedes-Benz EQG

Geçen yıl Münih fuarında konsept olarak tanıtılan Mercedes EQG, batarya teknolojisiyle sektörde çığır açacak. Autocar‘ın haberine göre elektrikli G-Class otomobil, silikon anotlu yeni nesil lityum iyon bataryanın kullanıldığı ilk Mercedes olacak. Bu sayede batarya ağırlığı düşecek ve EQG’nin daha uzun menzil sunması sağlanacak.

Sila Nanotechnologies ile birlikte geliştirilen pil hücresi, anotunda yüksek silikon bulunduruyor ve böylece batarya paketinin hacimsel enerji yoğunluğunu 800 Wh/litre seviyesine çıkarabiliyor. Mevcut pillerde bu yoğunluk değeri 300-450 Wh/l civarında seyrediyor. Mercedes’in EQXX konseptinde kullandığı batarya, 495 kg ağırlığa 100 kWh enerji depolamış ve bunu hacimsel olarak çok daha küçük formda gerçekleştirebilmişti.

Lityum iyon pillerin anotunda büyük oranda grafit kullanılıyor. Doğal veya sentetik grafitin en büyük imalatçısı olan Çin, pil sektörünü anot hammaddesi konusunda hakimiyeti altına almış durumda. Silikonun kapasite artırıcı olarak nano teller veya parçacıklar şeklinde anota eklenmesi, piyasada sıklıkla başvurulan bir uygulama. Fakat silikon değerinin daha yüksek olduğu anotun henüz araçlarda kullanıldığına şahit olmamıştık.

Bunun en büyük nedeni ise, şarj/deşarj döngüsünde silikonun ciddi şekilde hacminin artması ve pilin hücre yapısının zarar görmesi. Uzun ömürlü silikon anotlu pil hedefine geliştirdiği nano teknoloji ile ulaştığını iddia eden ABD merkezli Sila Nanotechnologies ise, Mercedes ortaklığı sayesinde yakında resmen sektörde yerini almış olacak.

Elektrikli G Wagon EQG 2025’te Satışa Çıkacak

Yeni nesil pil dışında dört motorlu güç grubuyla da oldukça iddialı olan Mercedes EQG, ön aksta iki, arka aksta iki olmak üzere dört çeker sürüşe uygun bir motor dizilişine sahip. Araç ayrıca her motorun sabit oranlı kendi şanzımanı ve mevcut G Wagon’lardaki üç kilitli diferansiyelin çalışma prensibini taklit edecek bir de yazılım paketi sunacak.

Alman otomotiv devinin motor tercihini geçen yıl satın aldığı YASA’nın eksenel akılı kompakt çözümlerinden yana kullanması da gündemde. 2025’te satışa çıkması planlanan EQG ile aynı yıl elektrikli AMG modellerinin YASA motorla donatılacağı açıklanmıştı. Hem daha az yer kaplayan hem de yüksek tork avantajına sahip olan eksenel akılı motorlar, Ferrari SF90 Stradale, Koenigsegg Regera gibi hibrit süper otomobillerde de kullanılmıştı.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar