Tesla

Magnezyum Şasiye Sahip Elektrikli Otomobiller Geliyor!

Magnezyum şasiye sahip elektrikli otomobiller geliyor!

Sadrettin Akpınar

17 Ocak 2024 14:25
Son Güncelleme: 17 Ocak 2024 14:30
2
IMG_5326

⚡Çelikten %75, alüminyumdan ise yaklaşık %33 daha hafif olan #magnezyum, yakında otomobil şasi üretiminde kullanılmaya başlayacak.

🟢Günümüzde magnezyum döküm makineleri genellikle birkaç kilogramlık parçaların üretiminde kullanılıyor. Bu alanda önemli teknolojik gelişmelere imza atan LK Machinery ve iDRA, ‘Giga Plast’ adlı yeni makinesi ile 20 kg’a kadar magnezyum döküm parça üretebildiklerini açıklayarak otomotivde kullanımın önünü açmış oldu. Aynı iki firma, daha önce #Tesla’nın dev tek parça alüminyum döküm makinelerini de geliştirmişti.

⚙️’Thixomolding’ adı verilen yarı eriyik halde magnezyumun bir namlu içerisinde aynı anda hem ısıtılıp hem de sıkıştırılarak döküm haznesine basıldığı TPI teknolojisi ile mümkün olan bu makineler, ilk etapta muhtelif elektrikli araç yapısal elemanlarının magnezyuma dönüştürülmesinde kullanılacak.

🏭Çinli LK Machinery ve sahibi olduğu İtalyan iDRA dışında diğer bazı firmalar da magnezyum döküm makineleri üzerinde çalışma yürütüyor. Bu teknolojinin 2025 itibarıyla elektrikli otomobil şasi imalatında kendine yer bulmaya başlaması bekleniyor.

🚙Tesla’nın tek parça alüminyum şasilerinin 60-80 kg ağırlığa sahip olduğu göz önünde bulundurulursa, magnezyumun yakın zamanda dev şasi parçalarının yerini alması zor görünüyor. Fakat magnezyum döküm teknolojisinin mevcut Giga Press’lere entegre edilebiliyor olması, 40, 60 kg’lık sistemlerinin geliştirilmesiyle bunun mümkün olabileceğini gösteriyor.

⚡Geleneksel otomobillerdeki çelik şasiden magnezyuma geçiş ağırlıkta %75’e kadar bir düşüş sağlayacak. Fakat yakın ve orta vadede alüminyum+magnezyum şasi parçalarının birlikte kullanılması fikri daha ağır basıyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar