Togg

Kontrolmatik’in ABD’deki Dev Batarya Fabrikasında Temel Atıldı

Kontrolmatik, Türkiye’nin ardından ABD’de de lityum iyon batarya ve hücre fabrikası kuruyor. 3 GWh kapasiteli tesisin temel atma töreni Güney Karolina eyaletinde gerçekleşti.

Bilal Akgunduz

3 Şubat 2023 17:13
Son Güncelleme: 3 Şubat 2023 17:16
2
kontrolmatik-abd-batarya-fabrika-temel-atma

Geçen yıl Türkiye’de inşasına başladığı dev lityum iyon batarya fabrikasıyla enerji depolama sektörüne hızlı bir giriş yapan Kontrolmatik, bugün ikinci fabrikası için ABD’de temel atma töreni gerçekleştirdi. Törene fabrikanın kurulacağı Güney Karolina eyaletinin valisi Henry McMaster da katıldı.

279 milyon dolar yatırım ile ABD’nin Güney Karolina eyaletine inşa edilecek Kontrolmatik’in dev fabrikası yılda 3 GWh batarya üretim kapasitesine sahip olacak. Uygun maliyeti sebebiyle ağırlıklı olarak enerji depolama sistemlerinde kullanılan LFP katotlu hücrelerin imal edileceği tesis, 2024 ikinci yarısında 575 personelle resmen üretime başlayacak.

Amerika fabrikası için Güney Karolina eyaletinden 127 milyon dolarlık teşvik almaya hak kazanan Kontrolmatik, 320 milyon metrekarelik fabrika arazisinin yarısını eyaletten bedelsiz olarak tahsis etmeyi başarmıştı. Bu teşvik paketi kapsamında gelir vergisi, satış vergisi, emlak vergisi gibi vergi muafiyetleri de yer alıyor.

Firmanın ilk fabrikasının temeli Ocak 2022’de Ankara’daki Polatlı OSB’de atılmıştı. Bu fabrikada da LFP hücre ve enerji depolamaya yönelik batarya çözümleri üretecek olan Kontrolmatik’in Ankara’daki operasyonlarına Nisan 2023’te başlaması bekleniyor.

ABD’den Batarya Firmalarına Dev Teşvik

ABD’de Biden yönetiminin Ağustos 2022’de imzaladığı IRA (Enflasyonu Düşürme Kararı) ile lityum iyon batarya hücresi üreten şirketler için büyük teşvikler yürürlüğe girmişti. Bunların başında üretilen her bir kWh hücre için 35 dolar, batarya paketlerinin bir kWh kapasitesi başına 10 dolarlık vergi kredisi teşviği dikkat çekiyor. 2032’ye kadar Kontrolmatik’in 900 milyon dolardan fazla teşvikten yararlanacağı tahmin ediliyor.

Tüm batarya yatırımlarını Pomega şirketi üzerinden hayata geçiren Kontrolmatik’in ABD’deki cazip teşvikler sebebiyle üçüncü fabrikasını da bu ülkede kurması gündemde.

Kontrolmatik’e benzer şekilde Güney Karolina’da yatırım yapmaya karar veren firmalar arasında dev batarya geri dönüşüm firması Redwood Materials, BMW için tedarik sağlamak üzere 1,7 milyar dolarlık batarya fabrikası kuracak olan AESC ve elektrikli otobüsler için batarya sistemleri üreten Proterra yer alıyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar