Togg

Kontrolmatik, Ankara’da lityum pil fabrikası kuruyor

Türkiye’nin yeni pil fabrikası için 180 milyon dolar yatırım yapacağını duyuran Kontrolmatik, tesisin ilk fazında yıllık üretim kapasitesini 250 MWh olarak öngörüyor.

Bilal Akgunduz

19 Ocak 2022 17:29
Son Güncelleme: 19 Ocak 2022 17:29
2
20220119_161724

Enerji alanında faaliyet gösteren mühendislik firması Kontrolmatik, kendi geliştirdiği prizmatik lityum demir fosfat (LFP) pillerin üretimi için fabrika kuruyor. Şirketin yaptığı açıklamaya göre, Ankara’da kurulacak lityum pil ve enerji sistemleri fabrikasının inşaatına 25 Ocak’ta törenle başlanacak.

Türkiye’nin yeni pil fabrikası için 180 milyon dolar yatırım yapacağını duyuran Kontrolmatik, tesisin ilk fazında yıllık üretim kapasitesini 250 MWh olarak öngörüyor. İlerleyen dönemde özellikle ülkemizde elektrikli araç üretiminin artması ve yenilenebilir enerji santrallerinde depolama çözümlerine rağbet edilmeye başlamasıyla fabrika kapasitesini katlayarak büyüyecektir.

Kontrolmatik, geçen yıl LFP pil üretimi ile enerji depolama pazarına giriş yapacağını duyurmuştu. Yeni faaliyet alanını Pomega ESS adıyla kurduğu alt şirketle sürdürecek olan firma, Polatlı Organize Sanayi’deki 97 bin metrekarelik alanda Türkiye’nin ilk LFP pil üretim tesislerinden birini inşa edecek.

Yerli pil üreticisi, nikel ve kobalt gibi dünya çapında tedariğinde ciddi sıkıntılar yaşanan materyaller yerine daha uygun maliyetli lityum demir fosfat katot kullanacak. Maliyetleri de daha düşük olacak piller, Türkiye’de hem uygun fiyatlı elektrikli araçların üretimini destekleyip hem de enerji depolama çözümlerinin maliyetini düşürebilir.

Tesla da LFP pil kullanıyor

Lityum pil pazarında CATL, BYD başta olmak üzere büyük Çinli firmaların tercih ettiği LFP piller, elektrikli otomobil devi Tesla’nın araçlarında da giderek daha fazla kullanılacak. Elon Musk, Tesla araçların standart menzil versiyonlarının tamamında maliyeti düşürdüğü için LFP piller kullanmayı planladıklarını açıklamıştı.

Çin ve Tesla’nın katkıları sayesinde büyük bir hızla büyüyen LFP pil endüstrisi, Kontrolmatik’in yatırımıyla Türkiye bu pazara Türkiye de oyuncu olarak dahil olacak.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar