Ford

Koç Holding, Türkiye’nin En Büyük Lityum İyon Pil Fabrikasını Kuracak

Koç Holding, Güney Koreli SK On ve Ford ile birlikte Türkiye’nin en büyük lityum iyon pil fabrikasını kurmayı planlıyor.

Bilal Akgunduz

14 Mart 2022 12:00
Son Güncelleme: 15 Mart 2022 23:00
2
SK-Innovation-researchers-hold-up-battery-cells

Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticilerinden Türkiye, birbiri ardına yeni lityum iyon pil yatırımlarıyla dikkat çekiyor. Bu sene üretime başlayacak ASPİLSAN, Farasis ortaklığıyla 2023’e hazırlanan Togg pil fabrikası, halihazırda LFP pil üretimi yapan Yiğit Akü ve geçen ay fabrika inşaatına başlayan Kontrolmatik‘ten sonra Koç Holding de pil üretimine el atıyor.

Bugün KAP’a yaptığı bildirimde imzaladığı niyet mektubunu paylaşan Koç, Türkiye’nin şimdiye kadarki en büyük lityum iyon pil fabrikasını inşa edeceğini duyurdu. Holding, dünyanın en büyük pil üreticilerinden Güney Koreli SK On ve otomotiv devi Ford Motor Company ile ortaklık kuracak. Planlama aşamasındaki pil fabrikasında 2025 yılında üretime başlanacak ve yıllık pil üretim kapasitesi 30-45 GWh seviyesinde olacak.

Kore merkezli SK Holding’den ayrılarak kurulan SK On, bugün ABD, Çin, Güney Kore ve Macaristan’da lityum pil üretimi yapıyor. Şirket, geçen yıl Ford ile birlikte ABD’de üç pil fabrikası daha kurmak üzere 8,2 milyar dolar yatırım açıklamıştı. Koç Holding ortaklığında Türkiye’de inşa edilecek tesis ise, SK On ve Ford’un ABD dışındaki ilk pil girişimi olacak.

NMC (Nikel-Mangan-Kobalt) katota sahip prizmatik piller üreten SK On, 2021 yılında toplam 16,7 GWh pil üreterek dünyanın en büyük 5. lityum iyon pil üreticisi olmuştu. Yeni yatırımlarla üretimin 2025 yılında 220 GWh’ye çıkması bekleniyor. Bu kapasitenin önemli bir bölümü için SK On ve Ford resmen Türkiye’yi seçti.

Elektrikli Ford Transit İçin Pil Tedarik Edecek


Koç Holding, daha önce grup şirketlerinden Ford Otosan için elektrikli araç üretimi amacıyla 2 milyar avro yatırım açıklamıştı. Bugünkü yatırım planıyla önceki projesini de desteklemiş olacak şirket, bu yıl Türkiye’de üretimi başlayacak elektrikli Ford Transit için de pil tedariğini yerlileştirecek.

30 ile 45 GWh arasında bir üretim kapasitesi olacağı açıklanan Koç-Ford-SK On ortaklığındaki dev pil tesisi Ankara’da kurulacak. Yiğit Akü’nün mevcut fabrikasından sonra bu yıl iki pil yatırımı daha alan Ankara, Türkiye’de lityum iyon pil üretiminin merkezi olmaya doğru ilerliyor.

Elektrikli araç üretimi için elzem olan lityum iyon piller, birbiri ardına açıklanan üretim tesisi yatırımlarıyla yakın gelecekte Türkiye’nin ihracatçısı olduğu yüksek teknoloji ürünler arasındaki yerini alacak.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar