Mercedes

Katı Hâl Batarya Üreticisi ProLogium, 8 Milyar Dolar Yatırımla Avrupa’ya Fabrika Kuruyor

Katı hal batarya üreticisi ProLogium, Avrupa’da lityum iyon pil fabrikası kurmak için 8 milyar dolar harcayacak. Dünyanın ilk katı hal batarya fabrikalarından biri olacak tesis, Almanya, İngiltere, Fransa ve Polonya’dan birine kurulacak.

Bilal Akgunduz

5 Eylül 2022 14:37
Son Güncelleme: 5 Eylül 2022 14:40
2
prologium-battery-cel-solid-state

Elektronik cihazlar ve elektrikli araçlar için katı hâl batarya teknolojileri geliştiren ProLogium, Avrupa’da fabrika kurmak için 8 milyar dolar yatırım yapacak. Reuters‘ın haberine göre dev yatırım için şu ülkelerden biri seçilecek; Almanya, İngiltere, Fransa, Polonya.

2006 yılında Tayvan’da kurulan ProLogium, seramik elektrolitli lityum-seramik pil hücre teknolojisini ilk kez 2013’te HTC One Max için üretilen bataryalı telefon kılıfıyla piyasaya sürmüştü. 2016’da otomotiv sektörüne yönelik çalışmalara başlayan girişim, başarılı testler sonrası 2019’da Çinli elektrikli otomobil üreticileri NIOAiways ve Enovate ile iş birliği anlaşması imzalamıştı. Firmanın üreteceği katı hal bataryaların gelecek yıl NIO marka otomobillerde kullanılmaya başlaması bekleniyor.

Ekim 2021’de tamamlanan son yatırım turunda 326 milyon dolar toplamayı başaran ProLogium, 2022 başında Mercedes-Benz ile yaklaşık 100 milyon avroluk bir iş birliği anlaşması imzalayarak birlikte katı hal batarya hücreleri geliştirmeyi, hatta üretmeyi planladıklarını açıklamıştı.

2022’yi oldukça hareketli geçiren ProLogium’un martta elektrikli scooter’lar için değiştirilebilir batarya üretmek üzere Gogoro, mayısta pil materyalleri üretmek üzere dünyanın en büyük çelik üreticilerinden POSCO, haziranda katı hal bataryalı elektrikli otomobil sistemleri geliştirmek üzere Alman mühendislik şirketi FEV ve temmuzda pil tedariği için Vietnamlı otomotiv devi Vinfast ile el sıkıştığını duymuştuk. İş ağını hızla genişleten şirket, yine bu yıl Çin devletine ait China Reform Fund üzerinden stratejik bir yatırım alarak Çin’de fabrika yatırımı için ilk adımı atmıştı.

Katı Hal Bataryalar Elektrikli Otomobillerde Kullanılmaya Başlıyor

ProLogium, bugün netleşen 8 milyar dolarlık dev yatırım kapsamında yıllık kapasitesi 120 GWh’yi bulacak bir katı hal batarya fabrikası inşa edecek. Fabrikanın nereye kurulacağı ise 2023’ün başında açıklanmış olacak.

Şirketin son bir yıldaki hızlı yükselişi, elektrikli otomobil sektöründe katı hal pillerin beklenenden daha erken kullanıma sunulacağına işaret ediyor. Sıvı elektrolitli lityum iyon pillere kıyasla enerji yoğunluğu daha yüksek olan katı hal piller, elektrikli araçların hem daha hızlı şarj olmasını hem de daha hafif üretilebilmesini sağlayacak.

Katı hal pillerin kullanım ömrünün kısa olmasıyla alakalı sorunları çözdüğü iddia edilen ProLogium, dev Avrupa fabrikası yatırımını üç faza bölmüş. 10 yıllık bir yatırım planı oluşturan şirket, önümüzdeki yıl içerisinde fabrikanın nihai konumunu açıklamış, temel atma törenini gerçekleştirmiş olacak.

Halihazırda pilot seviyede katı hal batarya üretimi yapan ProLogium, 3 GWh kapasiteli Tayvan tesisini 2023 başında seri üretime hazır hale getirecek. İlk bataryaların NIO gibi bazı Çinli otomobil üreticileri ve Tayvanlı scooter devi Gogoro’ya tedarik edilmesi bekleniyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar