Türkiye ve Avrupa’nın en büyük güneş paneli fabrikasını kuran Kalyon, sürdürülebilir teknoloji yatırımlarına elektrikli araçlarla devam ediyor.
Türkiye ve Avrupa’nın en büyük güneş paneli fabrikasını kuran Kalyon, sürdürülebilir teknoloji yatırımlarına elektrikli araçlarla devam ediyor. Kalyon EV adıyla yeni bir şirket kuran dev holding, elektrikli otomobiller için lityum pil üretecek.
Bir süredir elektrikli araç ve şarj altyapısına yönelik yatırıma hazırlandığı konuşulan Kalyon’un sektördeki kamu destekli en büyük girişim olması bekleniyor. Kalyon Electrical Vehicle Enerji Yatırım Anonim Şirketi adını taşıyan ve kısaca Kalyon EV olarak bilinecek yeni şirketin kuruluş amacı ise şöyle:
- Otomobil veya diğer sektörler için enerji depolama amacıyla batarya hücresi pili, batarya modülü, batarya paketi, batarya yönetim sistemi (BMS), termal sistemler ve diğer mekanik/elektronik aksamların AR-GE, mühendislik, üretim, satış, dağıtım, tedarik, hizmet ve satış sonrası hizmetlerini gerçekleştirmek,
- Batarya ve pil üretilecek tesisler inşa etmek, bu tesislerin bakımını sağlamak, işletmek, bu tür tesislere yatırım yapmak,
- Enerji depolamaya yönelik parça ve hammadde tedarik etmek,
- Enerji depolama sistemleri alanında patent, tasarım, marka ve sair her türlü fikri mülkiyet haklarını geliştirmek.
Henüz Kalyon EV firmasına ait ilk lityum pil tesisinin ne zaman kurulacağı bilinmiyor. Ağustos 2020’de Avrupa’nın en büyük güneş paneli tesisi olarak açılan Kalyon PV fabrikasında Çinli CETC ile üretim ekipmanı tedariği üzerine anlaşan Kalyon’un pil üretiminde de yine Çinli bir dünya deviyle masaya oturması kuvvetle muhtemel. Potansiyel iş ortakları arasında TOGG‘un pil tedarikçisi Farasis, dünyanın bir numaralı pil üreticisi CATL ve Güney Koreli LG Energy Solutions (LG Chem) yer alıyor.
Kalyon EV Şarj İstasyonları Geliyor
Kalyon EV’nin lityum pil dışında elektrikli araçlar için şarj istasyonu sektörüne de gireceği öğrenilmişti. Geçen ay TEHAD tarafından paylaşılan görüntüler, “kalyon.EV” logosuyla ilk şarj ünitelerinin Kuzey Marmara Otoyolu’nda test amaçlı hizmete sunulduğunu doğrulamıştı.
Yerli otomobil projesi kapsamında Türkiye’de elektrikli araç dönüşümünü hızlandırmak isteyen Enerji Bakanlığı, 2030 yılına kadar 250 bin kamuya açık şarj noktası oluşturacaklarını açıklamıştı. Kalyon EV, bu projenin önemli bir ortağı olduğu gibi ülkemizde elektrikli araç üretimi için gerekli katma değeri en yüksek parça olan lityum pillerin imalatında da kritik rol üstlenecek.
Ne Düşünüyorsunuz?
Tüm Yorumlar