Hyundai

Hyundai, ABD’de Yeni Fabrikasının Temelini Attı

Hyundai elektrikli otomobil üretimi için ABD’nin Georgia eyaletinde yeni bir fabrika yatırımına başladı. Otomobilin yanısıra batarya üretiminin de yapılacağı tesise yaklaşık 5,5 milyar dolar yatırım planlanıyor.

Ahmet Demir

2 Kasım 2022 00:16
Son Güncelleme: 2 Kasım 2022 00:17
2
HYUNDAI_GROUNDBREAKING_11.max-752×423

Hyundai elektrikli otomobil üretimi için ABD’nin Georgia eyaletinde yeni bir fabrika yatırımına başladı. Otomobilin yanısıra batarya üretiminin de yapılacağı tesise yaklaşık 5,5 milyar dolar yatırım planlanıyor.

Tesla’nın açık ara farkla lider konumunda olduğu ABD elektrikli otomobil pazarında yeni hamlelerin ardı arkası kesilmiyor. Piyasaya yeni girişimlerin yanısıra eski oyuncular da paylarını korumak için hamleler yapıyor. Federal hükümetin yaptığı regülasyon, üretimin Amerika’da olması halinde birçok vergi avantajı sunuyor. Hal böyle olunca Avrupa ve Asyalı üreticiler ya işbirlikleriyle ya da münferiden yaptıkları yatırımla pastadan pay kapabilmek için yeni kıtaya yatırım yapıyor. Federal hükümetin vergi düzenlemelerinin yanında eyaletler arasında da yatırımı kendi bölgesine çekmek için tatlı bir rekabet var. Amerikan otomotiv sektörünün eski yıldızı Detroit’e ev sahipliği yapan Michigan, Georgia, Indiana gibi eyaletler yeni yatırımları çekebilmek için çeşitli teşvikler sunuyor.

Geçtiğimiz aylarda Honda, Prologue modelinin üretimi için General Motors ile bir işbirliğine imza atmıştı. Bu şekilde Honda, Prologue modelini daha ucuz fiyatlara satışa sunmanın planlarını yapıyor. BMW ve Volkswagen gibi şirketler de otomobil ve batarya üretimi konusunda ABD’ye çeşitli yatırım karaları almışlardı. Ancak geçtiğimiz günlerde Hyundai bu adımların hepsini geride bırakacak bir yatırımın temelini attı. Törene Hyundai üst yönetimi de katıldı.

Hyundai, 5.5 Milyar $ Yatırımla Otomobil ve Batarya Fabrikası Kuruyor

Georgia eyaletinde inşa edilecek tesisin tam adı Hyundai Motor Group Metaplant America (HMGMA) olarak açıklandı. Tesiste tıpkı Togg‘un Gemlik‘teki kampüsü gibi otomobil ve batarya fabrikaları yanyana olacak. Toplam 5.5 milyar dolara mal olacak tesis en geç 2025 yılının ilk yarısında üretime başlayacak. Yılda 300 bin araç kapasitesi ile üretime başlaması planlanan tesiste Hyundai, Kia ve Genesis markalarının modelleri üretilecek. 5 veya 6 modele ev sahipliği yapması beklenen fabrikada 8,100 kişi istihdam edilecek. Eyalet hükümeti tarafından tahsis edilen 2.923 dönümlük alanda kurulacak tesiste Hyundai’nin batarya ortağı açıklanmadı.

2030 yılına kadar küresel çapta 3.23 milyon tam elektrikli araç satma hedefi olan Hyundai’nin Amerikan pazarındaki en büyük rakibi şüphesiz ki Tesla. Ford ve General Motors da yeni yatırımlarla pazardaki paylarını korumak için ellerinden geleni yapacak gibi görünüyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar