Markaların hidrojen yakıtlı araç hedeflerinden geri adım attığı bu dönemde Stellantis yöneticisi Fedele Ragusa, teşviklerin ve altyapı yatırımlarının yetersizliği nedeniyle hidrojenli araçlara odaklanmak için doğru zaman olmadığını söyledi.
🔻Stellantis, geçen sene açıkladığı hidrojenli ticari planından vazgeçiyor.
🔻Renault’nun hidrojenli ticari üretme niyetiyle kurulan alt markası Hyvia sene başında iflas açıkladı.
🔻Hidrojen dolum tesislerinde düşük kullanım oranı ve küresel hidrojen fiyatlarındaki artış nedeniyle dolum ücretleri azalacağına artıyor.
🔻Hyundai, yetersiz altyapı ve düşük talep nedeniyle hidrojenli NEXO modelinin üretim hedeflerini aşağı çekti.
🔻Kaliforniya’da Toyota Mirai sahipleri çalışmayan dolum istasyonları ve kullanılmaz hâle gelen araçları nedeniyle protesto gösterileri düzenleyerek firmayı dava etti.
🔻Paris merkezli Hype hidrojenli taksi filosunu tamamen terk ederek batarya elektrikli modellere yöneldi.
🔻Shell geçtiğimiz yıl Kaliforniya'daki binek araçlara yönelik tüm hidrojen dolum istasyonlarını kapattı.
🔻2020’de kurulan hidrojenli havacılık girişimi Universal Hydrogen geçen yıl iflas etti. Bir diğer hidrojenli havacılık projesi ZeroAvia da ciddi finansal sıkıntılarla karşı karşıya.
🔻Hidrojenli yakıt hücresi üreticileri de ciddi zarar açıklıyor: Plug Power 2010’dan bu yana 3,12 milyar dolar, Ballard Power 2000'den bu yana 1,3 milyar dolar, FuelCell Energy ise 2019–2024 arasında 680 milyon dolar zarar açıkladı.
Öyle ki Opel Vivaro-e Hydrogen modeli İngiltere'de %40’lık fiyat indirimine rağmen benzer elektrikli araçlara kıyasla hâlâ %80 daha pahalı.
Hidrojenli araçlara yönelik iyimserlik ve milyarlarca dolarlık yatırım yerini ciddi finansal kayıplara bırakmış durumda. Hidrojen yakıt hücreli otomobillerin geleceği ise pek parlak görünmüyor.