Renault

Fransız Batarya Girişimi Verkor 2 Milyar Avro Yatırım Aldı!

Start-up şirketi Verkor, 650 milyon Avro devlet sübvansiyonlarının yanı sıra çeşitli özel şirketlerden de yüksek oranda yatırım topladı.

Soner Erucar

19 Eylül 2023 13:59
Son Güncelleme: 19 Eylül 2023 13:59
2
verkor

Verkor firması 2 milyar avroluk devasa yatırımla faaliyetlerini artıracak!

Fransız batarya girişimi Verkor, ilk tesisi için 2 milyar avro tutarında kayda değer bir yatırım toplamayı başardı. Söz konusu yatırım miktarının içerisinde 650 milyon avroluk devlet katkısının yanında Macquarie Asset Management gibi özel şirketlerin katkıları da yer alıyor. Toplanan bu miktar esas olarak Fransa’nın kuzey liman kenti Dunkirk’te bir fabrika inşa etmek amacıyla kullanılacak.

Şirket yetkilileri yatırım payının içerisinde devlet desteğinin olmasının özel şirketlerden gelecek yatırımcıları çekme konusunda yardımcı olduğunu ifade ediyorlar. Şirketin yatırımcıları arasında Macquarie Asset Management’e ek olarak tedarik anlaşması imzaladığı ünlü araba üreticisi Renault ile platin üreticisi Sibanye-Stillwater ve altyapı uzmanı Meridiam şirketleri de yer alıyor. Bu yatırımcıların yanında finansman içerisindeki Avrupa Yatırım Bankası’ndan alınan 600 milyon avroluk kredi de dikkat çekiyor.

Dunkirk’teki nokta seçilmeden önce Verkor karar alıcılarının Batı Avrupa bölgesinde 40 farklı lokasyonu incelediği, ancak bölgenin seçilmesinde etkili olan nedenler arasında düşük karbonlu nükleer enerji gibi yerel kaynakların varlığının da yer aldığı ifade edildi.

Verkor’un üretim sürecinde ortaya çıkan “ısı atığını” süreç içerisinde yeniden kullanmayı amaçladığı da aktarılan bilgiler arasında yer alıyor. İşleme yeniden dahil olan söz konusu ısının lityum iyon bataryaların üretiminde kullanılabilmesi muhtemel gözüküyor.

Şirketin Dunkirk fabrikasında yıllık 16 Gigawatt saat üretim kapasitesine veya yine yılda 200-300 bin elektrikli otomobili donatabilecek kapasiteye sahip olması, ilk teslimatları ise 2025 senesinin ikinci yarısında gerçekleştirmesi bekleniyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar