Ford

Ford ve LG Türkiye’nin En Büyük Batarya Hücre Fabrikasını Kuruyor

Ford ve Koç Holding, Ankara’da kuracakları elektrikli araç batarya hücre fabrikası için LG Energy Solution ile anlaşma imzaladı.

Bilal Akgunduz

22 Şubat 2023 07:02
Son Güncelleme: 22 Şubat 2023 07:03
2
ford-e-transit-charging

Amerikalı otomotiv devi Ford ve iş ortağı Koç Holding‘in Türkiye’de kuracağı batarya hücre fabrikasında beklenen değişim gerçekleşti. Mart 2022’de Güney Koreli SK On ortaklığıyla duyurulan üretim tesisi, teknoloji tedarikçisi bu şirketin ortaklıktan çekilmesi sonrası yeni bir ortağa kavuştu.

Konuyla alakalı resmi internet sitesinden açıklama yayımlayan Ford Motor Company, Koç Holding ile Ankara Başkent OSB’de kuracakları lityum iyon batarya hücre üretim tesisi için LG Energy Solution ile bağlayıcı olmayan mutabakat anlaşması imzaladıklarını duyurdu. Koç’un geçen bir senede arazi tahsisini hallettiği, ÇED raporunu onaylattığı fabrika, yine bir Koreli iş ortağıyla yakında resmen inşa edilmeye başlayacak.

Ford ile daha önce ABD’de batarya fabrika yatırımları bulunan LG, dünyanın en büyük ikinci lityum iyon batarya üreticisi konumunda. NMC ve NCA katotlu yüksek enerji yoğunluğuna sahip pil hücreleri üreten şirket, yakında daha uygun fiyatlı LFP hücrelerin üretimine de başlamayı planlıyor. Kurulacak tesiste bu üç hücre türünün de imal edilebileceği tahmin ediliyor.

İlk Faz 2026’da, İkinci Faz 2029’da

Fabrika yatırımının ilk fazı 2026’da tamamlanmış olacak. Ford’un yaptığı açıklamaya göre ilk fazda yıllık batarya hücre üretim kapasitesi 25 GWh olacak. 2029’da ikinci fazın devreye girmesiyle Ford-LG-Koç ortaklı fabrikanın toplam kapasitesi 45 GWh’ye ulaşacak.

Tıpkı Ford gibi Koç Holding de uzun süredir LG ile iş birliği içerisinde. E-Transit‘in batarya paketlerinde LG’nin Polonya’daki 70 GWh’lik fabrikasından gelen hücreleri kullanan Koç-Ford Otosan, üç yıl sonra hücre ithalatını sonlandırıp tamamen yerli üretim batarya paketleri çıkarabilecek.

Bugüne kadar ABD, Güney Kore, Çin, Polonya, Endonezya ve Kanada olmak üzere toplam altı ülkede batarya hücre üretimi gerçekleştiren LG, yedinci ülke olarak portföyüne Türkiye’yi eklemiş olacak. 2022 sonu itibarıyla toplam üretim kapasitesi 200 GWh civarında olan batarya devi, 2023 sonu 300 GWh, 2025 sonu ise 520 GWh kapasite hedefiyle alanında dünyanın en büyükleri arasında olmaya devam etmek istiyor.

Paylaş

Ne Düşünüyorsunuz?

avatar

Tüm Yorumlar

Loading...

En Çok Okunanlar